fbpx

Evropu čeka novi toplotni talas, i u Srbiji više temperature u oktobru

Evropu čeka novi toplotni talas, i u Srbiji više temperature u oktobru
Foto: Aleksandar Pavlovic, Unsplash

Oktobarski toplotni talas se očekuje u delovima Evrope nakon što su zemlje zabeležile najtopliji septembar ikada

Zemlje širom Evrope iskusile su najtopliji septembar u istoriji sa neuobičajeno toplim vremenom, a vremenska prognoza kaže da se isto očekuje i u oktobru.

U Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji prošlog meseca su bile rekordno visoke temperature, više od 3,6°C iznad sezonskih normi.

Evropska služba za klimatske promene Kopernik očekuje da će 2023. biti najtoplija godina koju je čovečanstvo ikada doživelo.

Koliko je Evropa bila vruća u septembru?

Francuska meteorološka služba Meteo-France zabeležila je u proseku 21,5°C, što predstavlja najtopliji septembar od početka merenja 1900. godine. Ovo je više od 3,6°C iznad normale za period 1991-2020 i iznad ovogodišnjeg proseka za jul i avgust od 21,1°C.

Hidrometerološki zavod Srbije objavio je ranije da se očekuje će srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, za oko 2.0ºC.

Centralnozapadni departman Beča zabeležio je 38,8°C ranije u mesecu – najvišu temperaturu u zemlji ikada u septembru.

Nemačka je zabeležila prosek od 17,2°C u septembru – skoro 4°C iznad proseka 1961-1990.

„Izuzetne temperature u ovogodišnjem rekordnom septembru u Nemačkoj su dodatni dokaz da smo usred klimatskih promena“, rekao je Tobias Fuchs, šef odeljenja za klimu i životnu sredinu u nemačkoj meteorološkoj službi (DVD).

U Poljskoj su temperature bile 3,6°C iznad proseka i najtoplije za septembar otkako je počelo vođenje evidencije pre više od jednog veka.

U Velikoj Britaniji je zabeležena prosečna temperatura od 22°C, što je značajno povećanje u odnosu na prethodni rekord od 20,9°C postavljen 1895. godine.

Hoće li se visoke temperature nastaviti i u oktobru?

Očekuje se da će se visoke temperature nastaviti i ovog meseca u delovima Evrope, sa oktobarskim toplotnim talasom koji se predviđa u Velikoj Britaniji. Met Office je na “X”, nekadašnjem Tviteru, saopštio: „Temperature će ove nedelje biti blizu ili iznad proseka, sa rastućim signalom za nešto mnogo toplije dok se krećemo u sledeći vikend.

Predviđa se da će se ove nedelje nad Zapadnom Evropom razviti toplotna kupola, sa temperaturama do 37°C u Portugalu i Španiji i 35°C u jugozapadnoj Francuskoj.

Španska meteorološka agencija AEMET kaže da su temperature postavljene na 10°C iznad normalnih za ovo doba godine. Očekuje se da će ovo trajati do utorka i ponegde donosi povećanu opasnost od požara.

I Srbiju očekuje oktobar sa temperaturama iznad proseka. IZ RHMZ navode da se očekuje da će srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Gasovi sa efektom staklene bašte koji zadržavaju toplotu i vremenski događaj El Ninjo doveli su do rekordnih temperatura ove godine – trend koji će se nastaviti u narednih pet godina, prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji (VMO).

Na samitu COP28 sledećeg meseca će svetski lideri raspravljati o tome kako obuzdati klimatske promene i držati se ciljeva Pariskog sporazuma. Postepeno ukidanje fosilnih goriva kako bi se smanjile emisije gasova staklene bašte koje zagrevaju planetu biće ključna tema.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap