fbpx

Šta su El Ninjo i La Ninja: Vodič kroz klimatske promene

Šta su El Ninjo i La Ninja: Vodič kroz klimatske promene
Ilustracija Ekologika

Dva pojma koja često možemo da čujemo kada se govori o predikcijama temperature i zagrevanju planete su El Ninjo i La Ninja – vremenski fenomeni na Pacifiku.

Obrazac zagrevanja i hlađenja, čiji je pun naziv El Ninjo Južna oscilacija – ENSO ciklus, direktno utiče na raspodelu padavina u tropima i može imati snažan uticaj na vremenske prilike širom sveta. El Ninjo i La Ninja su ekstremne faze ENSO ciklusa; između ove dve faze je treća – ENSO-neutralna.

Kako nastaje El Ninjo:

El Ninjo nastaje kada površinska voda u ekvatorijalnom Pacifiku postane toplija od proseka.

U Indoneziji, padavine imaju tendenciju da se smanjuju, dok se padavine povećavaju u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu.

Prizemni vetrovi niskog nivoa, koji obično duvaju od istoka ka zapadu duž ekvatora („istočni vetrovi“), umesto toga slabe. U nekim slučajevima, počinju da duvaju u drugom pravcu (sa zapada na istok ili „zapadni vetrovi“). Generalno, što su anomalije temperature okeana toplije, to je jači El Ninjo (i obrnuto).

Kako nastaje La Ninja:

Hlađenje površine okeana, ili ispodprosečne temperature površine mora, u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu dovode do fenomena La Ninja.

Nad Indonezijom, padavine imaju tendenciju povećanja, dok padavine opadaju u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu. Normalni istočni vetrovi duž ekvatora postaju još jači. Generalno, što su anomalije temperature okeana hladnije, to je La Ninja jača (i obrnuto).

ENSO neutralna faza

Kada je temperatura tropskog Pacifika blizu proseka javlja se ENSO neutralna faza. Međutim, postoje slučajevi kada okean može izgledati kao da je u stanju El Ninjo ili La Ninja, ali atmosfera se ne poigrava (ili obrnuto).

Kako je dobio ime

Poreklo imena „El Ninjo“ datira iz 1800, kada su ribari na pacifičkoj obali Južne Amerike primetili da se topla okeanska struja pojavljuje svakih nekoliko godina. Ulov ribe bi drastično opao, što bi negativno uticalo na snabdevanje hranom i egzistenciju zajednica u obalskom Peruu. Ova topla voda bi stigla oko Božića. Pozivajući se na Hristovo rođenje, nazvali su tople vode okeana El Ninjo, što na španskom znači „dečak“. Ribolov u ovom regionu je najbolji tokom godina La Ninje kada hladna okeanska voda koja se uzdiže donosi bogate hranljive materije iz dubokog okeana, što rezultira povećanjem broja ulovljene ribe.

Da li ste znali?

Da li znate da El Ninjo ima mlađeg brata? Njegovo ime je Atlantski Ninjo, i on ima neverovatnu sličnost sa svojim velikim bratom: Kao i El Ninjo, Atlantski Ninjo karakterišu toplije od prosečnih temperatura površine mora u istočnom ekvatorijalnom basenu Atlantika.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap