fbpx

Izbori 2022: Kakvi su eko programi političkih stranaka

Izbori 2022: Kakvi su eko programi političkih stranaka

Portal Ekologika.rs predstavlja stavove i programe koalicija koje izlaze na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, kroz odgovore na istovetna ključna pitanja vezana za zaštitu životne sredine, borbu sa klimatskim promenama i rudarenje.

Svoje zelene programe Ekologici su predstavili: Moramo – Akcija,  Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije,  Ivica Dačić – premijer Srbije i Boško Obradović – Srpski pokret Dveri.

Ista pitanja Ekologika.rs poslala je i predstavnicima lista Aleksandar Vučuć – Zajedno možemo sve, Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju i Boris Tadić – Ajmo ljudi, ali odgovore nismo dobili. 

Kroz odgovore smo saznali da gotove sve koalicije zagađenje vazduha vide kao važan problem i nudeći rešenja u vidu smanjenja broja privatnih ložišta, kontrole zagađivača, povećanja energetske efikasnosti zgrada, smanjenja broja autmobila na ulicama i pružanje podrške za prelazak na elektična vozila, dok Stranka slobode i pravde (SSP), iz koalicije Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije, kao bitno stvar vidi i raskidanje ugovora za izgradnju spalionice u Vinči. 

Kad je reč o unapređenju kvaliteta vode Ne davimo Beograd, iz koalicije Moramo, i SSP kao jednu od ključnih stavki vide prečišćavanje otpadnih voda, dok Zeleni Srbije, iz koalicije Ivica Dačić – Premijer Srbije, smatraju da je neophodno raditi na predupređenju nestašica pijaće vode koje Srbiji prete zbog aktivnosti poput nekontrolisanog kopanja šljunka, hiperurbanizacije, ugrožavanja vodonosnog sloja zemljišta i lošeg upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Zeleni Srbije, SSP i Ne davimo Beograd saglasni su da je neophodno da se Srbija okrene ka obnovljivim izvorima energije, pri čemu ne treba da računa na male hidroelektrane, za čiju zabranu se zalažu i Dveri. Dok Zeleni Srbije i Ne davimo Beograd zamenu za ugalj pre svega vide u energiji dobijenoj iz sunca, vetra i biomase, SPP razmatra i upotrebu nuklearne energije navodeći primere zemalja EU koje se na nju dobrim delom oslanjaju.

Za zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma i bora jasno se zalažu samo predstavnici koalicije Moramo, dok SSP i Zeleni Srbije smatraju da su kontrolisana geološka istraživanja potrebna, a da ključ za upravljanje rudarskim aktivnostima leži u poštovanju zakona i propisa, poštovanju volje naroda koji živi na potencijalnom rudarskom području, kao i svestranom sagledavanju benefita i moguće štete po životnu sredinu pre donošenja bilo kakve odluke.

Pročitajte kako su predstavile svoje eko programe sve četiri koalicije: 


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap