fbpx

Muči vas eko-anksioznost? Evo pozitivnih zelenih priča iz januara 2023.

Muči vas eko-anksioznost? Evo pozitivnih zelenih priča iz januara 2023.
Foto: Jed Villejo, Unsplash

Eko-anksioznost, klimatska propast, ekološki egzistencijalni strah – kao zeleni novinari, vidimo da se ovi termini često koriste – i često ih sami osećamo.

U pokušaju da se izbori sa lošim vestima Euronews je izdvojio pozitivne ekološke priče iz januara 2023.

Finska: Snaga vetra porasla je za 75% prošle godine

Kapacitet energije vetra u Finskoj povećan je za 75 odsto prošle godine, navodi Finsko udruženje za energiju vetra (FVPA).

Sa skoro polovinom energije vetra u Finskoj u domaćem vlasništvu, obnovljivi izvor energije predstavlja značajan spas tokom trenutne energetske krize.

Rast obnovljivih izvora energije takođe pomaže Finskoj da postigne svoje ambiciozne klimatske ciljeve. Zemlja se nada da će biti jedna od prvih u Evropi koja će dostići neto nulu, postavljajući cilj do 2035. godine – znatno ispred cilja EU za 2050. godinu.

„Ostrvo ljubavi“ promoviše održivu modu

Popularna britanska rijaliti emisija „Ostrvo ljubavi“ vratila se na ekrane 16. januara.

Godine 2022, serija se odrekla brze mode i udružila se sa eBay-om. Takmičari su nosili komade sa eBay internet prodavnice polovne odeće dok su se spuštali na egzotičnu lokaciju da pronađu ljubav. Pretraga za „odećom koju ste voleli“ porasla je za 1.600 odsto na eBay nakon emitovanja emisije.

Nova tehnologija transformiše plastični otpad u održiva goriva i kozmetiku

Naučnici su razvili način transformacije plastičnog otpada i gasova staklene bašte u održiva goriva koristeći solarnu energiju.

Sistem, koji su razvili istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, mogao bi da se pozabavi zagađenjem plastikom i „promeni igru“ u razvoju cirkularne ekonomije.

Ozonski omotač na putu da se oporavi

Montrealski protokol iz 1987. godine, prema kojem se 197 zemalja obavezalo da će postepeno ukinuti hemikalije koje oštećuju ozonski omotač, pokazao je rezultate.

Grupa eksperata, koju podržavaju UN, na godišnjem sastanku Američkog meteorološkog društva rekla je da će se ozon oporaviti oko 2066. nad Antarktikom, do 2045. nad Arktikom i do 2040. u ostatku sveta.

Antalija postaje solarna

Velika solarna elektrana je izgrađena u Dagbeliju, na periferiji Antalije, u Turskoj, kako bi se obezbedila besplatna energija lokalnim poljoprivrednicima.

Lokalni uzgajivači u centru za uzgoj voća i povrća kažu da su se nekada uzdržavali od pravilnog navodnjavanja useva zbog visokih cena energije. Oko 60.000 ljudi sada ima koristi od šeme podrške, koja poljoprivrednicima daje sredstva za pokretanje sistema za navodnjavanje i povećanje proizvodnje useva.

Duvanske kompanije moraju da plate čišćenje odbačenih cigareta u Španiji

Španija je presudila da će duvanske kompanije morati da plate čišćenje opušaka. Pušači svake godine bacaju milione cigareta na španske ulice i plaže.

Novi ekološki propisi takođe uključuju zabranu plastičnog pribora za jelo za jednokratnu upotrebu i plastičnih slamki. Presude su deo napora širom EU da se smanji otpad i promoviše reciklaža.

Engleska zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu, uključujući pribor za jelo i tanjire, uskoro će biti zabranjeni u Engleskoj, saopštila je vlada.

Svake godine zemlja koristi oko 1,1 milijardu tanjira za jednokratnu upotrebu i 4,25 milijardi komada pribora za jelo, prema vladinim procenama. Samo 10 odsto njih se reciklira.

Sada je sekretarka za životnu sredinu Tereza ​​Kofi potvrdila da će takvi predmeti biti zabranjeni u Engleskoj.

Reciklirana ljudska kosa čisti vodene tokove u Belgiji

Belgijska nevladina organizacija koristi ošišanu ljudsku kosu da apsorbuje zagađivače životne sredine.

Kosa se sakuplja od frizera širom zemlje, a zatim se pretvaraju u kvadratne otirače. Oni se mogu koristiti za apsorpciju nafte i drugih ugljovodonika koji zagađuju životnu sredinu.

Otirači se mogu postaviti u odvode kako bi upijali zagađenje pre nego što dospe u reku. Takođe se mogu koristiti za rešavanje problema zagađenja usled poplava i za čišćenje izlivanja nafte.

Lula planira da okonča krčenje šuma

Luiz Inasio Lula da Silva položio je zakletvu kao predsednik Brazila u januaru, čime je obeležena nova era ekološke politike zemlje.

Lulini planovi za vladu predstavljaju ogromnu suprotnost bivšem lideru krajnje desnice Žairu Bolsonaru, čije su četiri godine na funkciji bile okarakterisane nazadovanjem u zaštiti životne sredine. Novi predsednik kaže da želi da pretvori Brazil, jednog od najvećih svetskih proizvođača hrane, u zelenu supersilu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap