fbpx

Naftna kompanija je ’70. znala kako će fosilna goriva uticati na klimu

Naftna kompanija je ’70. znala kako će fosilna goriva uticati na klimu
Foto: Raymond Kotewicz, Unsplash

Jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija predvidela je kako će klimatske promene izazvati porast globalne temperature još od ’70. tvrde istraživači.

Privatno istraživanje kompanije ExxonMobil predvidelo je kako će sagorevanje fosilnih goriva zagrejati planetu, ali kompanija je javno demantovala tu vezu.

Akademici su analizirali podatke u internim dokumentima kompanije.

„Ovo pitanje se pojavilo nekoliko puta poslednjih godina i, u svakom slučaju, naš odgovor je isti: oni koji govore o tome kako je „Exxon znao“ greše u svojim zaključcima“, rekla je kompanija za BBC njuz.

Korporacije, uključujući ExxonMobil, zaradile su milijarde od prodaje fosilnih goriva koja oslobađaju emisije za koje naučnici, vlade i UN kažu da uzrokuju globalno zagrevanje.

Nalazi sugerišu da su predviđanja ExxonMobil-a često bila tačnija čak i od vodećih svetskih naučnika Nase.

„To zaista naglašava grubo licemerje rukovodstva ExxonMobil-a, koje je znalo da njihovi naučnici rade ovaj veoma kvalitetan posao modeliranja i imali su pristup tim privilegovanim informacijama, dok su nama ostalima govorili da su klimatski modeli besmisleni“, rekla je Naomi Oreskes, profesorka istorije nauke na Univerzitetu Harvard.

Nalazi su dokaz, sugeriše koautor Džefri Supran, vanredni profesor nauke o životnoj sredini i politike na Univerzitetu u Majamiju.

„Naša analiza nam omogućava po prvi put da zapravo stavimo broj na ono što je Exxon znao, a to je da će sagorevanje njihovih fosilnih goriva zagrejati planetu za oko 0,2C svake decenije“, rekao je on.

Istraživači nikada ranije nisu kvantifikovali naučne dokaze u dokumentima ExxonMobil-a, kaže on.

Kao odgovor, ExxonMobil je ukazao na presudu američkog suda iz 2019. koja je zaključila: „Rukovodioci i zaposleni ExxonMobil-a bili su jednoobrazno posvećeni rigoroznom izvršavanju svojih dužnosti na najsveobuhvatniji i najpedantniji mogući način.

„ExxonMobil je posvećen tome da bude deo rešenja za klimatske promene i rizike koje one predstavljaju“, rekao je portparol.

„Njihovo odlično modeliranje klime bilo je barem uporedivo po performansama sa jednim od najuticajnijih i najuglednijih klimatskih naučnika moderne istorije“, rekao je profesor Supran, upoređujući rad ExxonMobil-a sa Džejmsom Hansenom iz Nase koji je oglasio alarm o klimi 1988.

Profesor Oreskes je rekao da nalazi pokazuju da je ExxonMobil “svesno obmanuo” javnost i vlade. Imali su sve ove informacije na raspolaganju, ali su u javnosti govorili veoma, veoma različite stvari“, objasnila je ona.

Prethodne istrage su otkrile Exxon dokumente koji sugerišu da je kompanija nastojala da proširi sumnju u nauku. Jedan interni dokument izneo je „Exxonov stav” da „naglasi nesigurnost u naučnim zaključcima” o efektu staklene bašte.

Istraživanje, objavljeno u akademskom časopisu Science, takođe sugeriše da je ExxonMobil imao razumne procene o tome kako bi emisije trebalo da budu smanjene da bi se izbegli najgori efekti klimatskih promena u svetu zagrejanom za 2C ili više.

Njihovi naučnici su takođe ispravno odbacili teoriju da dolazi ledeno doba u vreme kada su drugi istraživači još uvek raspravljali o perspektivi.

Profesor Oreskes i profesor Supran sproveli su istraživanje nakon što su novinari 2015. otkrili dokaze koji sugerišu da je ExxonMobil znao za klimatske promene, ali ih je ExxonMobil optužio da su „izabrali“ istinu.

Profesor Oreskes sugeriše da su interni dokumenti pokazali da kompanija interno koristi nauku o klimi kada je javno nazvala modele „spekulativnim“ ili „lošom naukom“.

Nalazi doprinose stalnom pritisku na kompaniju zbog onoga što zna o klimatskim promenama. Naučnici tvrde da je kompanija širila dezinformacije kako bi zaštitila svoje poslovne interese u vezi sa fosilnim gorivima i tuže kompaniju na brojnim američkim sudovima.

U maju je sud u Masačusetsu, SAD presudio da ExxonMobil mora da se suoči sa suđenjem zbog optužbi da je lagao o klimatskim promenama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap