fbpx

Zima 22/23 bila je druga najtoplija u istoriji Evrope

Zima 22/23 bila je druga najtoplija u istoriji Evrope
Foto: Ljubomir Žarković, Unsplash

Bila je ovo druga po redu najtoplija zima u istoriji Evrope.

Između decembra i februara, prosečna temperatura u Evropi bila je 1,4 stepena Celzijusa iznad proseka 1991-2020. Neuobičajena vrućina učinila je 2021-2022 drugu najtopliju zimu u Evropi ikada zabeleženu, nadmašenu samo zimom 2019-2020.

Evropska služba za klimatske promene Kopernikus objavila je da su anomalije temperature u evropskom proseku generalno veće i varijabilnije od globalnih anomalija ove zime.

Gde su u Evropi zabeležene visoke zimske temperature?

Između kraja decembra i početka januara, delove kontinenta je zahvatio zimski toplotni talas. Prosečna evropska temperatura za februar 2023. bila je za 1,22°C viša od proseka 1991-2020.

Skijališta širom Evrope bila su prinuđena da se privremeno zatvore jer su nenormalno blage temperature pretvorile stazu u bljuzgavicu.

Regionalni temperaturni rekordi su oboreni u više zemalja. Na primer, Švajcarska je zabeležila najvišu zimsku temperaturu severno od Alpa, blagih 19,4C. Na severu Španije bilo je skoro 25 stepeni.

Prema podacima Kopernikusa, temperature su bile posebno visoke u istočnoj Evropi i severnoj Skandinaviji.

Visoke temperature poklopile su se sa zapanjujućim nedostatkom kiše, koja se nastavio u februaru. U Italiji, vodena linija jezera Garda je oko 65 cm ispod proseka za ovo doba godine. Vode reke Po i jezera Mađore i Komo su takođe izuzetno niske.

Da li su klimatske promene krive za zimski toplotni talas?

Globalno zagrevanje podiže temperature širom sveta, a Evropa nije izuzetak.

Zagrevanje izazvano ljudima iznad predindustrijskih proseka dostiglo je približno 1C u 2017. Na putu smo za 1,5 stepeni do 2024. godine.

Kako prosečne temperature rastu, polovi se tope. Prema Kopernikusu, morski led na Antarktiku pao je na 34 procenta ispod februarskog proseka – najniži nivo od kada se registruje.

„Ovi uslovi malog morskog leda mogu imati važne implikacije na stabilnost antarktičkih ledenih polica i na kraju na globalni porast nivoa mora“, upozorila je zamenica direktora Službe za klimatske promene Kopernika, Samanta Berdžes.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap