fbpx

Rekordno topla zima u Evropi: Zatvorene ski staze širom Balkana

Rekordno topla zima u Evropi: Zatvorene ski staze širom Balkana
Divčibare / Foto: Ekologika

Rekordno toplo zimsko vreme u Evropi zatvorilo je skijaške staze i primoralo odmarališta da otvore letnje staze ili da se potpuno zatvore, jer trava i blato zamenjuju sezonski sneg.

Osam zemalja širom kontinenta zabeležilo je svoj najtopliji januarski dan ikada, pri čemu su temperature u delovima Švajcarske i južne Nemačke premašile 20 stepeni Celzijusa, a 90 nadzornih stanica u Francuskoj postavilo je nove rekorde tokom nove godine.

Nova Godina na Balkanu, takođe je dočekana uz visoke temperature, a prvi sneg najavljen je tek za drugu polovinu januara.

Sredinom decembra i olimpijski centar Jahorina je obavestio posetioce da zbog nepovoljnih vremenskih uslova zatvara staze sa skijanje, koje su ostale zatvorene i u prvim danima januara.

Zlatiborske ski skaze u okviru skijališta Tornik su, takođe, zatvorene. Umesto skijanja, posetioci mogu da uživaju u panoramskoj vožnji žičarom ili da voze bob na šinama, rečeno nam je u rizortu. Isti je slučaj i sa ski stazama na Staroj planini, snega nema, ali je gondola otvorena.

Na Kopaoniku trenutno, zahvaljujući veštačkom snegu radi pet staza, međutim kako kažu i Skijališta Srbije – dokle će tako biti nisu sigurni, pošto im toplo vreme ne ide na ruku. Slična je situacija i u čuvenom bugarskom skijalištu Bansko, koje ne radi punim kapacitetom.

Na Alpima bez snega

MeteoSviss, švajcarska nacionalna vremenska i klimatska služba, saopštila je da blagi jugozapadni vetar u kombinaciji sa Foehnovim efektom proizvodi temperature na severnoj strani Alpa koje su bile „dostojne juna“.

Švajcarsko odmaralište Adelboden, koje je ovog vikenda domaćin takmičenja Svetskog kupa u skijanju na svojoj klasičnoj stazi Chuenisbargli, saopštilo je da će se skoro cela ovogodišnja trka voziti na veštačkom snegu, sa temperaturama iznad nule čak i na 2.000 metara nadmorske visine.

„Klima se menja, ali šta da radimo ovde? Hoćemo li prestati sa životom?” rekao je direktor kursa Toni Hadi za Gardijan. „Sve je teško – ne samo priprema ski staza.

Visina nije garancija imuniteta na klimatske promene. Istočno švajcarsko odmaralište Spligen, koje se dugo smatralo „bezbednim za sneg“ na 1.500 metara, u ponedeljak je do daljnjeg zatvorilo svih svojih 30 km staza, okrivljujući „nedostatak snega, obilne padavine i visoke temperature“.

Haher Bernet, šef operatera liftova u odmaralištu, pokazao je zašto švajcarskim TV kamerama. Pokupivši šaku snega koji je kapao, rekao je: „Zaista je previše vlažno, kao u proleće. Za skijanje, sneg mora da se drži zajedno – jednostavno ima previše vode.”

U Francuskoj, Meteo France je saopštio da je 2022. završena najtoplijim vremenom ikada zabeleženim u to doba godine. Snežne padavine bile su blizu normalnim u južnim Alpima i na nadmorskoj visini na severu, kaže se, ali veoma malo ispod 2.200 metara i na Pirinejima.

„Bio je dobar početak sezone, sa hladnim talasom sredinom decembra koji je doneo sneg za skoro sve“, rekao je Loran Rejno, iz organizacije Domaines Skiables de France (DSF), koja predstavlja operatere žičara.

„Ali prošle nedelje je bilo dosta kiše i toplog vremena, pa su se staze ponovo zatvorile. Samo polovina svih staza u Francuskoj bila je otvorena tokom praznika, rekao je DSF, a nekoliko čitavih odmarališta, posebno u Juri, bilo je potpuno zatvoreno.

Francuska odmarališta na većim nadmorskim visinama, poput Les Deux Alpes, gde je skoro 70% padina iznad 2.000 metara, imaju dosta snega i 100% su rezervisana za Božić i Novu godinu. Ali odmarališta srednjeg i niskog nivoa suočavaju se sa mračnom sezonom – i budućnošću.

Neki se trude da obezbede alternativu za skijaše, otvarajući letnje pešačke staze i nudeći vožnju konjskim zapregama ili zamkove za decu. Les Gets, deo oblasti Portes du Soleil koja je držala dve svoje staze otvorena zahvaljujući 300 snežnih topa, otvorio je žičaru za planinske bicikle.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap