fbpx

Veliki koralni greben ponovo je u opasnosti zbog previsokih temperatura

Veliki koralni greben ponovo je u opasnosti zbog previsokih temperatura
Foto: Sgr, Unsplash

Temperature iznad Velikog koralnog grebena u decembru bile su najviše zabeležene sa “alarmantnim” nivoima toplote koji su okeanski dragulj dovele na ivicu još jednog masovnog izbeljivanja.

Vlada Skota Morisona je u petak najavila milijardu dolara za očuvanje grebena u narednih devet godina ako pobedi na sledećim izborima – obećanje koje su neki označili kao ciničan pokušaj da se zaustavi stavljanje grebena na listu svetske baštine „u opasnosti“.

Zaštitnici prirode i naučnici uglavnom su pozdravili obećanje, ali su mnogi rekli da vlada mora da poboljša svoje ciljeve za emisiju gasova staklene bašte i da prestane da podržava projekte fosilnih goriva.

Probijeni svi rekordi

Analiza naučnika iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (Noaa) sprovedena u poslednja tri meseca 2021. navodi da je toplotni stres nad koralima dostigao nivo „bez presedana u satelitskom zapisu“ za to doba godine.

Prema analizi, temperature su bile toliko visoke da su od sredine novembra do sredine decembra minimalne temperature na više od 80% grebena bile više za taj period od prethodnih maksimuma.

Dr Vilijam Skirving, iz Noaa’s Coral Reef Watch-a, rekao je da je njegov tim “bio iznenađen, šokiran i zabrinut” kada je analiza, koja pokriva svaku godinu od 1985., završena.

„U našoj evidenciji nikada nije bilo takvog toplotnog stresa. Potpuno je van karaktera i govori o tome da su minimalne temperature bile veće od prethodnih maksimuma. Ovo je gotovo sigurno signal klimatskih promena. Biti naučnik u ovoj oblasti u današnje vreme ponekad je pomalo noćna mora. Ponekad poželim da znam malo manje.”

Kako se emisije gasova staklene bašte akumuliraju u atmosferi, svetski okeani postaju topliji, a naučnici kažu da će kratkoročno izbeljivanje korala postati sve češće, šta god da se desi sa emisijama.

Još nije dostugnut vrhunac toplotnog stresa

Greben dužine 2.300 km je doživeo pet masovnih događaja izbeljivanja – 1998., 2002., 2016., 2017. i 2020. godine – koji su svi uzrokovani porastom temperature okeana izazvanim globalnim zagrevanjem.

Prema analizi Noaa, koja nije recenzirana, ali je prihvaćena u naučnom časopisu, greben je krenuo u leto sa „više akumulirane toplote nego ikada ranije“.

Prosečne temperature vode sredinom decembra bile su za najmanje 0,5 C više od odgovarajućeg perioda za bilo koje prethodno leto kada je greben izbelio.

Vrhunac toplotnog stresa obično je krajem februara i marta.

Korali većinu svoje hrane i boje dobijaju od algi koje žive u njima. Ali ako temperature postanu previsoke, alge se odvajaju i ostavljaju ih bele boje.

Korali se mogu oporaviti od blagog izbeljivanja, ali su slabiji, podložniji bolestima i manje se razmnožavaju u narednim godinama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap