fbpx

Treći dan COP27: Postignut napredak po pitanju gubitaka i štete

Treći dan COP27: Postignut napredak po pitanju gubitaka i štete
Ilustracija

Nakon govora lidera u prvih nekoliko dana, većina pregovora na COP27 se sada odvija iza zatvorenih vrata.

Velike diskusije danas su bile oko finansija, i čini se da je bilo nekih pomaka u vezi sa tim, sa pozitivnim zamahom koji je potencijalno počeo da se gradi na ključnom pitanju pošto je Ujedinjeno Kraljevstvo reklo da će dozvoliti odlaganje plaćanja duga, a Austrija i Novi Zeland su najavile finansiranje gubitaka i štete – cenu obnove u siromašnijim zemljama nakon neizbežnih klimatskih uticaja.

Obezbeđivanje finansiranja od strane bogatih, zagađujućih nacija onim ranjivim nacijama koje su učinile malo da izazovu klimatsku krizu je ključno za svaki uspeh na Cop27.

Pobeda nad globalnim zagrevanjem zahteva od svake nacije da reaguje, ali bez napretka u oblasti finansija, zemlje u razvoju neće verovati razvijenim zemljama i kolektivna akcija neće uspeti.

Kineski izaslanik je rekao da su SAD “zatvorile vrata” pregovorima o klimi i da ih treba ponovo otvoriti. Sje Dženhua je rekao da Peking i Vašington vode “neformalne razgovore”. On je takođe nagovestio da bi Kina mogla da doprinese fondu za „gubitak i štetu“.

Pored napretka u pregovorima oko gubitaka i štete, treći dan COP27 obeležila je i najava SAD, odnosno predstaviljanje nove šeme dobrovoljnog trgovanja ugljenikom sa ciljem da podstakne privatna ulaganja u projekte čiste energije u zemljama u razvoju.

Džon Keri, američki izaslanik za klimu, rekao je da će nova inicijativa, nazvana akcelerator energetske tranzicije, biti kreirana u partnerstvu sa Rokfeler fondacijom i Bezosovim zemaljskim fondom kako bi se pomoglo da se isporuče trilioni dolara ulaganja potrebnih za pomoć siromašnijim zemljama da pređu na obnovljive izvore energije. i sprečiti katastrofalne klimatske uticaje.

Ukrajina je bila tema i današnjeg dana. Bil Mekibben, osnivač 350.org, rekao: „Ove godine smo u potpunosti shvatili vezu između fosilnih goriva i fašizma. Putin nije mogao da izvrši invaziju na Ukrajinu bez profita od nafte i gasa, ili da [prestraši] Zapad pretnjama da će zatvoriti slavine.

Ostali razvoji uključuju:

  • Porodica zatvorenog britansko-egipatskog aktiviste Alaa Abd el Fataha treći dan zaredom traži dokaz o životu
  • Aktivista Kulkalgal sa ostrva Toresovog moreuza rekao je da je način na koji se svet često ophodio prema starosedeocima uvreda
  • Demonstranti su organizovali skupove unutar centralnog konferencijskog prostora, ignorišući pokušaje Egipta da ih ućutka.
  • Prema anketi Unicefa, skoro polovina mladih u Africi kaže da razmišljaju da li da imaju decu zbog klimatske krize.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap