fbpx

Sve što treba da znate o SDG samitu UN

Sve što treba da znate o SDG samitu UN

Lideri iz celog sveta okupili su se početkom nedelje u Njujorku da razgovaraju o nekim od najvećih svetskih izazova na Generalnoj skupštini UN (UNGA).

Generalni sekretar Antonio Gutereš rekao je da je odgovor sveta na klimatske promene užasno slab.

Klimatska kriza, zajedno sa njenim isprepletenim posledicama po bezbednost, hranu i siromaštvo, zauzela je centralno mesto.

Obraćajući se globalnom skupu u utorak, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš počeo je pozivanjem na katastrofalne poplave u Libiji ovog meseca.

On je rekao da su hiljade poginulih „žrtve višegodišnjeg sukoba, žrtve klimatskog haosa, žrtve bliskih i dalekih lidera, koji nisu uspeli da nađu put do mira“.

Guteres je opisao leševe na obalu u libijskoj Derni, u istom Sredozemnom moru gde se milijarderi sunčaju na svojim super jahtama, kao „tužan snimak stanja u svetu”.

Svet za koji je rekao da „postaje nepokolebljiv“ sa smrtonosnom katastrofom koja predstavlja „poplavu nejednakosti, nepravde, nemogućnosti da se suočimo sa izazovima u našoj sredini“.

Svet nije u skladu sa obećanjima o klimi i održivosti

Globalna akcija – ili neaktivnost, kako pokazuju nedavni izveštaji – pojavljuje se kao jedna od najvećih svetskih prepreka za rešavanje ovih izazova.

Nakon što G7, G20 i brojni drugi međunarodni sastanci nisu ispunili značajna obećanja, GS UN je poslednji veliki globalni skup koji je održan pre COP28 u Dubaiju kasnije ove godine.

Silva ponovo na temu rastuće nejednakosti

Kada je prvi put stao na podijum na Generalnoj skupštini UN pre 20 godina, glad je bila centralna tema njegovog govora. Svet još nije shvatio ozbiljnost klimatske krize.

Brazilski lider je rekao da je svet sada sve više nejednak sa 10 najbogatijih milijardera koji imaju više bogatstva od najsiromašnijih 40 odsto čovečanstva.

Ali on i dalje održava „nepokolebljivo poverenje u čovečanstvo“ da bi prevazišao izazove sa kojima se suočava dve decenije. Lula je rekao da je Brazil posvećen ispunjavanju svih 17 ciljeva održivog razvoja – bez ponavljanja grešaka najbogatijih zemalja sveta

„Najbogatijih 10 odsto svetske populacije odgovorno je za skoro polovinu ukupnog ugljenika ispuštenog u atmosferu“, rekao je on na Generalnoj skupštini UN. „Mi zemlje u razvoju ne želimo da ponovimo ovaj model”.

Lula je istakao da 87 odsto električne energije u Brazilu sada dolazi iz čistih izvora i da je krčenje šuma u ​​amazonskoj prašumi u zemlji smanjeno za 48 odsto.

„Ceo svet je uvek govorio o Amazonu – sada Amazon govori sam za sebe.

„Da li još uvek postoji „izlaz iz ovog nereda“?

U Njujorku su predsednici, premijeri, ministri i monarsi iz oko 140 zemalja prvi put se sreli u ovom obimu od pandemije COVID-19, a broj prisutnih odražava niz problema koje moraju da reše.

„Ljudi traže od svojih lidera izlaz iz ove zbrke“, rekao je Gutereš uoči skupa svetskih lidera na Generalnoj skupštini UN u utorak.

Ali ne osećaju svi lideri vrelinu klimatskih promena, rekao je šef UN.

Gutereš je rekao da još ima vremena da se globalno zagrevanje zadrži u granicama od 1,5 stepeni Celzijusa iz Pariskog sporazuma, ali da će preduzeti “drastične” korake pošto svetski odgovor na klimatske promene bude “užasno kratak”.

Pošto su zemlje G20 odgovorne za 80 odsto emisija gasova staklene bašte, on je pozvao velike zagađivače da ulože dodatne napore da smanje emisije, okončaju upotrebu uglja i subvencije za fosilna goriva i postave „cenu ugljenika“.

Generalni sekretar UN je dodao da bogate zemlje moraju pružiti podršku zemljama u razvoju da pređu na zelenu tehnologiju i da se izbore sa rastućim posledicama klimatskih promena.

“Bez besmislica”

Uz zasluge „borcima i pionirima“, u sredu je UN dao prostora najambicioznijim vladama na samitu „bez besmislica“ koji ima za cilj podsticanje klimatskih akcija.

Samit o klimatskim ambicijama imao je ekskluzivnu listu gostiju: samo nacionalnim vladama za koje se smatra da su „prvi pokretači i prvi činioci“ bilo je dozvoljeno da govore na događaju.

Mnogi veliki igrači nisu dobili vreme na podijumu – poput SAD, Kine, Indije i Velike Britanije, čiji je premijer bio široko kritikovan zbog planova koji su procureli u javnost da će razvodniti ključne zelene ciljeve na putu do neto nule.

„Ovde se fokusiramo na klimatska rešenja – a naš zadatak je hitan. Čovečanstvo je otvorilo kapije pakla“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres prisutnima na početku samita.

„Ako se ništa ne promeni, idemo ka porastu temperature od 2,8 stepeni – ka opasnom i nestabilnom svetu. Ali budućnost nije fiksna. To je za vođe poput vas da to napišu.”

Od preko 100 vlada koje su izrazile interesovanje da govore na samitu, samo 34 su dobile dozvolu od šefa UN-a da to učine.

Evropske zemlje i male ostrvske države su dobro zastupljene na listi govornika. Među zemljama G20, samo su lideri Brazila, Kanade, Francuske, Nemačke i Južne Afrike napravili rez.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap