fbpx

Podignuta tužba protiv direktora Šela zbog loše klimatske strategije

Podignuta tužba protiv direktora Šela zbog loše klimatske strategije
Foto: Marc Rentschler, Unsplash

Direktori naftne kompanije Šel lično su tuženi zbog njihove klimatske strategije, za koju tužitelji kažu da nije adekvatna da ispuni klimatske ciljeve i da dovodi kompaniju u opasnost dok svet prelazi na čistu energiju.

Advokati za zaštitu životne sredine ClientEarth podneli su tužbu protiv 11 direktora višem sudu u Engleskoj. To je prvi slučaj u svetu da se direktori korporacija drže odgovornim za neuspeh da pravilno pripreme svoju kompaniju za neto nultu tranziciju rekli su iz organizacije.

ClientEarth, koji ima simbolično učešće u Šelu, tužbu je pokrenuo prema Zakonu o kompanijama Ujedinjenog Kraljevstva, a podržava ga grupa velikih penzionih fondova i drugih institucionalnih investitora. Tužba navodi da je globalna tranzicija na energiju sa niskim sadržajem ugljenika neizbežna jer svetske vlade deluju da okončaju klimatsku krizu i da Šelov neuspeh da se kreće dovoljno brzo ugrožava uspeh kompanije i traći novac njenih investitora na nepotrebne projekte fosilnih goriva.

Šel je nedavno objavio rekordnu godišnju dobit od 40 milijardi dolara, zahvaljujući visokim cenama energije koje su rezultat ruskog rata u Ukrajini. Ali, kako se klimatski sporovi povećavaju širom sveta, kompanija je pretrpela nalet nedavnih pravnih i regulatornih izazova. To uključuje nalog holandskog suda da smanji emisije iz svoje nafte i gasa za 45% do 2030. godine i tvrdnju da Šel ulaže manje u zelenu energiju nego što kaže.

„Šell možda sada ostvaruje rekordne profite, ali dugoročno je gotovo za fosilna goriva“, rekao je advokat ClientEarth-a Pol Benson. „Prelazak na niskougljeničnu ekonomiju nije samo neizbežan, već se dešava. Ipak, odbor istrajava sa tranzicionom strategijom koja je suštinski pogrešna, uprkos zakonskoj obavezi odbora da upravlja tim rizicima.

„Dugoročno, u najboljem je interesu kompanije, njenih zaposlenih i njenih akcionara – kao i planete – da Šel smanji svoje emisije brže nego što odbor trenutno planira. Međunarodna agencija za energetiku je 2021. godine rekla da nijedan novi projekat nafte i gasa nije kompatibilan sa neto nultim emisijama do 2050. Udvostručavanje [od strane Šela] novih projekata nafte i gasa nije kredibilan plan – to je recept za nasukanu imovinu, “, rekao je Benson prenosi Gardijan.

Nest, najveći penzioni fond u Velikoj Britaniji sa 10 miliona članova, podržao je tužbu. „Investitori žele da vide akciju u skladu sa rizicima koje klimatske promene predstavljaju i izazvaće one koji ne čine dovoljno da izvrše tranziciju u okviru poslovanja“, rekao je Mark Foset, glavni investicioni direktor Nesta. “Nadamo se da će cela energetska industrija to shvatiti.”

London CIV upravlja imovinom londonske lokalnog penzionog fonda, a šefica odgovornog ulaganja, Žaklin Ejmi Džekson, rekla je: „Tokom narednih nekoliko decenija 1 milijarda života i trilioni funti biće u opasnosti zbog jednog jedinog problema: klimatskih promena. Ne verujemo da je odbor usvojio razumnu ili efikasnu strategiju za upravljanje klimatskim rizicima koji utiču na Šel. Po našem mišljenju, odbor kompanije sa visokim emisijama ima fiducijarnu dužnost da upravlja klimatskim rizikom.

Grupa nezadovoljnih investitora uključuje i švedski nacionalni penzijski fond AP3, francuski Sanso IS i danski Bank Asset Management.

ClientEarth traži od visokog suda da naredi Šelovom odboru da usvoji strategiju za upravljanje klimatskim rizikom u skladu sa svojim obavezama prema Zakonu o kompanijama, i u skladu sa nalogom holandskog suda za velika smanjenja emisija. Viši sud će sada odlučiti da li je tužba ClientEarth-a osnovana.

Portparol kompanije Šel je rekao: „Ne prihvatamo navode ClientEarth-a. Naši direktori su poštovali svoje zakonske obaveze i u svakom trenutku delovali u najboljem interesu kompanije. Verujemo da su naši klimatski ciljevi usklađeni sa ambicioznijim [1,5C] ciljem Pariskog sporazuma. Naši akcionari snažno podržavaju napredak koji ostvarujemo u našoj strategiji energetske tranzicije, sa 80% glasanja za ovu strategiju na našoj poslednjoj skupštini.

U maju 2021, holandski sud je naložio Šelu da smanji emisije ugljenika iz svojih naftnih i gasnih proizvoda za 45% do 2030. Slučaj su pokrenuli Prijatelji Zemlje i više od 17.000 kotužilaca, koji su uspešno tvrdili da je kompanija znala o opasnim posledicama emisije CO2 decenijama i da njeni klimatski ciljevi nisu otišli ​​dovoljno daleko. Šel se trenutno žali na presudu.

Ranije u februaru, neprofitna grupa je uložila žalbu protiv Šela američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, navodeći da je kompanija preuveličala koliko troši na obnovljivu energiju. Šel, čije je sedište u Londonu ali je kotiran na njujorškoj berzi, je demantovao je da obmanjuje investitore.

Kompaniju je takođe ovog meseca tužilo 14.000 ljudi iz dve nigerijske zajednice na Visokom sudu u Londonu, koji tvrde da je Šel odgovoran za razorno zagađenje njihovih izvora vode. Iz Šela su rekli da ne snose odgovornost za ispuštanje nafte iz svojih naftovoda od strane organizovanih bandi, za koje kaže da uzrokuje mnoga izlivanja, i da nisu odgovorni za radnje svoje nigerijske podružnice.

Šel je ovog meseca sam preduzeo pravne mere u pokušaju da okonča okupaciju svoje naftne i gasne platforme od strane demonstranata Greenpeace Internationala. Platforma se sada nalazi u Lamanšu i transportuje se do Severnog mora. Demonstranti zahtevaju da kompanija prestane da širi proizvodnju nafte i gasa širom sveta i da plati klimatsko uništenje za koje kažu da kompanija izaziva.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap