fbpx

Planet League: I fudbalerke su zabrinute zbog klimatskih promena

Planet League: I fudbalerke su zabrinute zbog klimatskih promena
Ilustracija generisana uz pomoć AI / Canva

Ejmi Džejms-Turner iz Totenhem Hotspura se udružila Planet League kako bi sprovela anketu među 113 profesionalnih fudbalerki iz 36 klubova u ženskoj Super ligi Velike Britanje, Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi SAD, Serji A Feminile u Italiji i drugim ligama, istražujući njihova mišljenja o ekološkim pitanjima.

Sedamdeset jedan odsto ispitanica se složilo ili snažno složilo da su uslovi za igru tokom njihove karijere bili pogođeni klimatskim promenama, uključujući poplavljene terene, požare i tropske pljuskove.

Bivša napadačica Arsenala, Džodi Tejlor, ispričala je primer za Davida Garida sa Sky Sports: „Nikada neću zaboraviti kada sam bila u Sijetlu i kada je zagađenje vazduha bilo jako loše. Narandžasto nebo, to su bili ludi uslovi za igru. Vozite se na utakmicu i jedva vidite. Vlada je izdala poruke da svi ostanu kod kuće i ne vežbaju napolju, a mi smo išli na utakmice.“

Osamdeset pet odsto ispitanica veruje da zajednički rad fudbalske zajednice može biti efikasan ili veoma efikasan u borbi protiv klimatskih promena. Međutim, mišljenja su bila podeljena kada se razmatralo uzimanje sponzorskog novca od kompanija koje se bave fosilnim gorivima i letenje na domaće utakmice.

Još veći procenat ispitanica, 95 odsto, veruje da fudbalska industrija treba aktivno da smanji svoj karbonski otisak i doprinese održivijoj budućnosti. Ideje za smanjenje ovog uticaja uključuju prelazak sa plastičnih boca za jednokratnu upotrebu i količine opreme koja se daje igračicama, do regulisanja broja letova po igračici godišnje.

Ispitanice veruju da ne treba samo fudbalska industrija da preduzme akciju, već da su i fudbalerke svesne svog uticaja i odgovornosti da pokažu liderstvo u pitanjima klime, pri čemu se 96 odsto slaže ili snažno slaže da mogu koristiti svoj uticaj za borbu protiv klimatskih promena.

Maheta Molango, izvršni direktork Profesionalnog fudbalskog saveza, rekao je: „Sve više igračica želi da razgovara o tome kako mogu da reaguju kao pojedinci, ali i kako mogu koristiti svoj položaj da pokrenu promene u svojim klubovima i zajednicama. Veliki problemi poput ovog mogu delovati preplavljujuće, i potrebni su ljudi koji će ustati i preuzeti vođstvo. Izveštaj Ejmi je fantastičan primer toga i pomoći će da se više igračica uključi u ovu konverzaciju, unutar i van igre.“

Osamdeset pet odsto veruje da profesionalni fudbaleri treba da budu primer u usvajanju održivog načina života, i na terenu i van njega, ali ovaj stav je uravnotežen realnošću da igranje na vrhunskom nivou znači velike zahteve za putovanjima i visoki lični karbonski otisak.

Završni komentari Džejms-Turner u izveštaju otkrivaju šta ona veruje da je potencijal ženskog fudbala u ovoj oblasti: „Postoji toliko neverovatnih uzora u ženskom fudbalu, igračica koje su učinile mnogo za igru i koje će uvek nastaviti da zahtevaju više. Zaista verujem da ženski fudbal može biti lider u preduzimanju akcija protiv klimatskih promena.“


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap