fbpx

Novi izveštaj: Svet ide ka zagrevanju od 2,4C uprkos obećanjima sa Cop26

Novi izveštaj: Svet ide ka zagrevanju od 2,4C uprkos obećanjima sa Cop26
Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

Uprkos obećanjima datim na klimatskom samitu COP26, svet još uvek nije blizu ciljevima o ograničavanju globalnog porasta temperature, pokazuje nova analiza.

Analiza Climate Action Tracker (CAT) upozorava da se svet kreće ka zagrevanju od 2,4C, što je mnogo više od ograničenja od 1,5C na koje su se zemlje obavezale.

„Cop26 ima ogromnu prazninu u kredibilitetu, akciji i posvećenosti“, navode iz CAT.

Samit u Glazgovu se smatra ključnim za suzbijanje klimatskih promena. Ali predviđanje CAT je u suprotnosti sa optimizmom koji je predstavljen na prošlonedeljnim sastancima UN, nakon niza velikih najava koje su uključivale i obećanj da se zaustavi krčenje šuma i eliminiše metan.

Projekcija dolazi u trenutku kada britanska meteorološka služba upozorava da bi milijarda ljudi mogla biti pogođena fatalnim toplotom i vlažnošću ako globalna prosečna temperatura poraste za 2 stepena iznad predindustrijskih nivoa.

Izveštaj Climate Action Tracker bavi se obećanjima vlada pre i tokom COP26.

Zaključuje se da će 2030. emisije gasova staklene bašte koje zagrevaju planetu i dalje biti dvostruko veće nego što je potrebno za održavanje porasta temperature ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

Naučnici kažu da će ograničavanje zagrevanja na 1,5 stepeni sprečiti da se dogode najopasniji uticaji klimatskih promena.

Dela, a ne obećanja

Samit COP održan u Parizu 2015. izložio je plan za izbegavanje opasnih klimatskih promena koji je uključivao „napore“ da se zagrevanje zadrži ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

Ali kada se analiziraju stvarne politike vlada – umesto obećanja – projektovano zagrevanje sveta iznosi 2,7C do 2100. godine, sugeriše Climate Action Tracker. CAT podržavaju brojne organizacije, uključujući prestižni Potsdamski institut za istraživanje uticaja klime u Nemačkoj.

“Ova nova analiza je poput teleskopa uperenog ka asteroidu koji ide ka Zemlji. To je razarajući izveštaj koji bi u svakom zdravom svetu naterao vlade u Glazgovu da odmah ostave po strani svoje razlike i rade beskompromisnom snagom na dogovoru za spas naše zajedničke budućnosti, “, rekla je izvršna direktorka Greenpeace International Dženifer Morgan.

Bolje nego 2015.

Međutim, svetski izgledi su se poboljšali od samita o klimi u Parizu 2015. godine kada je Climate Action Tracker procenio da je planeta na putu ka zagrevanju o 3,6 stepeni Celzijusa.

CAT navodi da su nova obećanja SAD i Kine da će dostići neto nulu malo poboljšala prognoze porasta temperature. Ali zaključuje se da je kvalitet većine vladinih planova za ograničavanje klimatskih promena veoma nizak.

Postizanje neto nule podrazumeva smanjenje emisije gasova staklene bašte što je više moguće, a zatim balansiranje svih preostalih ispuštanja, na primer, sadnjom drveća – koje uklanja CO2 iz atmosfere.

Više od 140 vlada obećalo je da će dostići neto nulu, čime je pokriveno 90% globalnih emisija.

Ali Climate Action Tracker kaže da samo nekolicina ima planove za postizanje cilja. Oni su analizirali politike smanjenja emisija 40 zemalja i zaključili da je samo mali broj planova „prihvatljiv“.

Glavni jaz između obećanja i projekcija pravi nastavak proizvodnje uglja i gasa, zaključuje organizacija.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap