fbpx

Jul 2021. je bio najtopliji mesec u istoriji

Jul 2021. je bio najtopliji mesec u istoriji
Foto: Jeremy Zero, Unsplash

Prema podacima Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) juli 2021. je bio najtopliji mesec na svetu ikada zabeležen.

Podaci pokazuju da je kombinovana temperatura kopna i površine okeana bila 0,93C iznad proseka za 20. vek. To je najviša temperatura od kada je počela da se vodi evidencija pre 142 godine. Prethodni rekord, postavljen u julu 2016. godine, izjednačen je 2019. i 2020. godine.

Stručnjaci veruju da je to zbog dugoročnog uticaja klimatskih promena.

U saopštenju Nacionalne uprave za okeane i atmosferu navodi se da je julsko obaranje rekorda razlog za zabrinutost.

“U ovom slučaju prvo mesto je najgore mesto za boravak”, rekao je Rik Spinrad iz NOAA u saopštenju.

“Ovaj novi rekord dodaje uznemirujućem i ometajućem putu koji su klimatske promene postavile za celu planetu.”

Kombinovana temperatura kopna i površine okeana bila je 0,01C viša od rekorda iz 2016.Na severnoj hemisferi temperatura površine zemlje dostigla je „neviđenih“ 1,54C višu od proseka, nadmašivši prethodni rekord postavljen 2012. Podaci su takođe pokazali da je jul bio najtopliji mesec u Aziji, kao i drugi najtopliji u Evropi posle jula 2018.

NOAA je izdvojila i “anomalije” u julu, među kojima su i globalne aktivnost tropskih ciklona, koje su ove godine bile neuobičajeno velika.

Izveštaj NOAA usledio je nakon alarmantne studije Ujedinjenih nacija koja je navela da klimatske promene imaju “neviđen” uticaj na Zemlju, pri čemu će neke promene verovatno biti “nepovratne vekovima do milenijuma”.

Generalni sekretar UN -a Antonio Guterres rekao je da su nalazi “crveni alarm za čovečanstvo”.

“Ako sada udružimo snage, možemo sprečiti klimatsku katastrofu. Ali kako današnji izvještaj jasno pokazuje, nema vremena za odlaganje i nema mesta za izgovore”, rekao je on.

Autori izveštaja kažu da su od 1970. godine globalne površinske temperature rasle brže nego u bilo kom drugom 50-godišnjem periodu u proteklih 2.000 godina.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap