fbpx

Zašto Belgijski grad deli besplatna stabla građanima

Zašto Belgijski grad deli besplatna stabla građanima
Foto: Michiel Annaert, Unsplash

Lokalno veće Antverpena pokrenulo je inicijativu pod nazivom Kvart u cvatu.

Do 30. septembra, belgijski grad podeliće 2.000 stabala stanovnicima koji imaju vrt ili nepočišćeno mesto dostupno za sadnju.

Za projekat je odabrano 20 vrsta drveća koja dobro uspevaju u urbanom okruženju. Kratak upitnik koji pokriva količinu prostora i dostupnu sunčevu svetlost pomaže u određivanju koje je stablo najprikladnije.

Zvaničnici se nadaju da će inicijativa pomoći u hlađenju grada tokom leta, poboljšati kvalitet vazduha i stvoriti više mesta za gneždenje ptica i drugih životinja.

Automobil koji ide na liniji 1 pretvoren je u bujnu mobilnu baštu, sa biljkama utisnutim u svaki dostupni prostor kako bi stanovnike podstakli da se bave urbanim baštovanstvom.

Zašto Antverpen podstiče urbane bašte?

Akcija je deo inicijative lokalnog veća pod nazivom Kvart u cvatu (Buurt in Bloei).

Cilj ovog programa je da podstakne stanovnike da se uključe u baštovanstvo kako bi svoj grad pretvorili u zelenije i zdravije mesto za život.

Kao deo inicijative, gradska uprava Antverpena nudi i “fasadne bašte” besplatno, a oni koji žive u centralnom delu grada mogu zatražiti od gradske uprave biljke, venčiće koje mogu da okače između kuća preko ulica i stabla.

Grad takođe nudi finansijsku pomoć onima koji žele da kupe bure za prikupljanje kišnice kako bi zalivali svoje bašte.

Akcija se ponavlja nakon velikog uspeha 2022. godine, kada su stanovnici Antverpena inspirisani da naprave preko 200 fasadnih bašti, 170 područja sa drvećem i 100 venčića.

Kada je reč o postavljanju bašti, gradska uprava je odgovorna za podizanje pločnika, postavljanje zemljišta i sadnju, dok bi stanovnici trebalo da održavaju žbunje i zelenilo.

Koji su benefiti urbanog baštovanstva?

Dodavanje više zelenila urbanoj sredini nije samo lepo.

Biljke i drveće pomažu u snižavanju temperatura u gradovima i ublažavaju tzv. “efekat toplotnog ostrva” – gde su urbanizovana područja značajno toplija od okolnih ruralnih područja kao rezultat ljudskih aktivnosti.

Takođe smanjuju zagađenje i pomažu da vazduh postane čistiji. Možda ćete primetiti da vaš mali zeleni kutak privlači gneždenje ptica, veverica i mnogo insekata.

Čak i pet minuta provedenih u urbanom vrtu podiže vaše raspoloženje i poboljšava mentalno blagostanje.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap