fbpx

Sve manje zemalja će moći da ugosti Zimske olimpijske igre

Sve manje zemalja će moći da ugosti Zimske olimpijske igre
Foto: Sebastian Staines, Unsplash

Samo 10 zemalja će moći da budu domaćini snežnim sportovima do 2040. zbog uticaja klimatskih promena, saopštio je nedavno Međunarodni olimpijski komitet.

Domaćini Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2030. i 2034. biće imenovani uoči Igara u Parizu 2024. godine.

„Komisija budućih domaćina počela je da se bavi ovom veoma zabrinjavajućom situacijom“, rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah.

Peking 2022. bile su prve Igre koje su koristile praktično 100% veštački sneg. Veštački sneg je prvi put korišćen u zimskim sportovima ’80.

Vankuver 2010, Soči 2014 i Pjongčang 2018 su se u izvesnoj meri oslanjali na veštački sneg, iako je upotreba u glavnom gradu Kine prošle godine bila na neviđeno visokom nivou. Više od 100 generatora snega i 300 topova za pravljenje snega raspoređeno je kako bi pokrili ski staze.

„Iz ovih brojeva postaje još jasnije da moramo vrlo brzo da se pozabavimo ovim dramatičnim uticajima klimatskih promena na zimske sportove“, dodao je Bah. „Preliminarni rezultati [projekcije] već pokazuju da moramo da prilagodimo Zimske olimpijske igre s obzirom na uticaj klimatskih promena. To podrazumeva razmatranje sistema rotacije, sastav programa, različite potrebe za sportom na ledu i snegu i mnoge druge”.

Mesta koja se bore za održavanje Igara 2030. uključuju Solt Lejk Siti u Sjedinjenim Državama, Švedsku, Švajcarsku i Francusku.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap