fbpx

Gradonačelnica Pariza grad pretvara u eko-prestonicu pomoću Olimpijade

Gradonačelnica Pariza grad pretvara u eko-prestonicu pomoću Olimpijade
Kolaž: Margarida Louro, Unsplash / Inès Dieleman

Od budžeta Olimpijade, koji iznosi preko 8 milijardi evra, značajan deo ostaće kao pozitivno nasleđe događaja za građane Pariza i poboljšanje stanja životnog okruženja u samoj metropoli.

Neposredno pred intenziviranje pandemije COVID-19, francusku prestonicu zadesio je levičarski i ekološki talas na gradskim izborima. Nacionalno skoro propala Partija socijalista uspela je da u prestonici ostvari veliki uspeh i da donese reizbor gradonačelnici Pariza Ani Idalgo. 

Koalicija umerene levice, zelenih i tvrde levice značajan deo svog programa usmerila je merama da učini prestonicu Francuske i ekološkom prestonicom sveta. Od programa Pariz diše za smanjenje vazdušnog zagađenje u prestonici, do programa za pospešivanja upotrebe bicikala, javnog prevoza i električnih vozila, do programa Pariza kao grada 15 minuta, za povećanje mobilnosti bez upotrebe automobilskog saobraćaja. 

Zelenija Olimpijada

Za finalne iskorake u pretvaranje Pariza u ekološku prestonicu ipak je uvek falilo više novca nego što gradska kasa trenutno poseduje. Programi čišćenja, adaptiranja infrastrukture, obnove delova infrastrukture ili povećavanja kapaciteta za reciklažu koštaju dosta. Aktuelna inflacija samo je povećala navedene troškove u apsolutnim iznosima.

Međutim, deluje da gradonačelnica Idalgo osim izborne sreće, možda bude imala dodatne sreće u upravljanju gradom. Pripreme za Olimpijadu 2024. u Parizu mogu joj biti od pomoći i kada se radi o popularnosti i kada se radi o pospešivanju njenog ekološkog programa u praksi. Značajan deo investicija u pripremu Olimpijade biće ujedno i niz skupih investicija u adaptiranje grada za manifestaciju i u sferi njegove čistoće i obnove infrastrukture. Ukoliko se trenutni planovi ostvare do početka igara naredne godine, to može dodatno utvrditi prestiž francuskog glavnog grada kao oglednog polja za svetski urbani ekološki život.

Većina država želi da kroz Olimpijske igre pokaže svoje najbolje lice, čak i kada se radi o svetski poznatim destinacijama. Ovaj svetski spektakl je svakako prilika da se ka svetskoj publici merenoj u milijardama ljudi pošalje željena nacionalna poruka, kao i da se unutar samog društva organizatora stvori nacionalno jedinstvo. U Francuskoj je posle brojnih nereda, na koje i sama prestonica nije bila imuna, takav vid poruke nacionalnog jedinstva veoma koristan. Zato nije iznenađenje što Olimpijske igre u svojoj državi podržava u anketama od 60% do 80% građana Francuske, uprkos ceni koja se meri u više od 8 milijardi evra.

Sena u kojoj može da se pliva

Osim samog nacionalnog jedinstva, organizatori žele da pošalju poruku da je Pariz ekološka prestonica sveta, a to neće biti toliko uverljivo, ako se do 2024. ne sprovedu neki važni koraci. Jedan od prvih takvih koraka je čišćenje reke Sene, o kojoj su mnogi političari pričali, ali se to nije sprovodilo u delo. Cilj da se Sena očisti od zagađenja i učini rekom u kojoj se može ponovo plivati nije lak zadatak, a ni jeftin. Cena ovog programa je preko 1,5 milijardi evra, što se van organizacije Olimpijade izvesno ne bi izdvojilo za ovaj poduhvat. Da to nije slučaj, u prethodnih 100 godina, koliko traje formalna zabrana kupanja u reci zbog zagađenja, neko bi se ozbiljnije pozabavio ovim pitanjem.

gradonačelnica pariza, reka sena
Foto:  J ShimUnsplash

Svake godine stotine hiljade kubnih metara otpadnih voda se ispuštaju u ovu reku, kao i u proseku oko 360 tona đubreta različitog profila. Takvo stanje ne čini Senom „najromantičnijom rekom na svetu“, kako je mnogi zovu, a još manje rekom u zelenoj prestonici sveta. Srećom, organizacija Olimpijskih igara u prestonici postavila je konačno ovaj cilj na prvo mesto i ogromni i kompleksni radovi mogli bi da do naredne godine izmene i ovo lice Pariza.

Na drugoj strani, zelene iskorake ova Olimpijada načiniće i poljima poput odnosa prema okruženju. Pariska manifestacija će naredne godine zabraniti upotrebu jednokratne plastike, gde će u značajnoj meri pomoći i privatni sponzori. Cilj ove mere je da se pošalje poruka oko optimalne upotrebe plastičnih materijala, jer se po rečima gradonačelnice Idalgo zbog suvišnog plastičnog otpada svake godine u morima usmrti preko 140.000 ptica i preko 10.000 sisara različitih vrsta.  U to ime, Coca-Cola, američki gigant u proizvodnji pića i jedan od glavnih sponzora Olimpijskih igara u Parizu, distribuiraće svoje proizvode u staklenim bocama za višekratnu upotrebu. Čaše za višekratnu upotrebu koristiće se i za osveženje tokom velikog  olimpijskog maratona. 

Organizatori su najavili i da će im cilj biti da naredne godine prepolove ugljenični otisak događaja u odnosu na prethodnu manifestaciju u Tokiju. Organizacioni komitet planira da primenjuje koncept „cirkularne ekonomije“ gde god može. Po njihovim rečima, 42 000 stolica, 10 000 kancelarijskih stolova, 6 000 polica i 800 radnih stanica koje se koriste za Igre biće vraćeno nakon događaja. Tri četvrtine će biti preprodato ili donirano, dok će druge biti reciklirane ili ponovo korišćene za proizvodnju drugih plastičnih proizvoda.

Značajan deo budućih olimpijskih lokacija za takmičenje sada je bolje povezan javnim prevozom da bi se smanjile štetne emisije iz samog saobraćaja. Jedan deo štetnih emisija događaja biće nadoknađen kroz naknadno finansiranje projekata poput sađenja stabala drveća, koja će nadomestiti emitovani CO2 u navedenom periodu.

Ovakav vid postupka su kritikovale određene ekološke aktivističke grupe kao jedan vid „greenwashing-a“, odnosno pokušaja da se PR potezima zamaskira zagađenje koje ovako veliki skupovi proizvode, a prvenstveno iz transporta sportista i publike iz celog sveta.

Bez obzira na deo poteza koji se može karakterisati samo kao PR, ukupno delovanje u smeru priprema grada za Olimpijadu 2024, imaće i realnog efekata na životnu sredinu u gradu i šire. Od budžeta manifestacije koji iznosi preko 8 milijardi evra, značajan deo ostaće kao pozitivno nasleđe događaja za same građane Pariza i poboljšanje stanja životnog okruženja u samoj metropoli.

To nasleđe neće biti takozvani „beli slonovi“, odnosno velelepni objekti koji služe za veliki događaje, a čija upotrebna vrednost nakon skupova prestaje, te postanu finansijski bagaž za održavanje narednih decenija. Čišćenje reke Sene, poboljšanje pariske infrastrukture, poboljšavanje javnog prevoza i odgovorniji odnos prema otpadu u gradu, svakako će biti konkretan doprinos da Pariz bude sve bliže tome da postane ekološka prestonica ne samo Francuske, već i celog sveta. 

Da li će to gradonačelnica Idalgo uspeti da politički naplati na narednim izborima je drugo pitanje, ali ukoliko uspe da posle 100 godina konačno reši pitanje zagađene Sene, ostaviće važno političko nasleđe za naredne generacije Parižana. To je na kraju ono što i građani očekuju od svojih izabranih predstavnika, iako nekada nisu skloni da to odmah nagrade. Možda imidž Pariza kao ekološke prestonice sveta nije nešto što je samim građanima najbitnije u datom momentu, ali jeste dobra poruka da je moguće učiniti i gigantske gradove sasvim pristojnim i čistim mestom za život, a ujedno i funkcionalnim.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap