fbpx

Pokrenuta inicijativa za bolju zaštitu vlažnih staništa u Srbiji

Pokrenuta inicijativa za bolju zaštitu vlažnih staništa u Srbiji

U okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj predstavili su u utorak novu inicijativu za unapređenje zaštite vlažnih staništa i očuvanje raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta u njima

Inicijativa je pokrenuta uz podršku Vlade Švedske.

„Zaštita biodiverziteta je pitanje opstanka, jer naše društvo zavisi od raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta na mnogo načina“, istakla je ambasadorka Švedske u Srbiji, NJ.E. Anika Ben David, i dodala: „Cilj podrške koju pružamo Ministarstvu zaštite životne sredine i inicijativi „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ je da ojača zaštitu i poveća ulaganje u biodiverzitet u narednim godinama. Takođe, postoji snažna potreba za uspostavljanjem širokog dijaloga svih zainteresovanih strana o ovoj važnoj temi.“

Vlažna staništa, poput močvara i tresetišta, deluju kao prirodna zaštita od poplava i filteri za različite vrste zagađenja, a pomažu i u ublažavanju klimatskih promena, jer apsorbuju velike količine ugljen-dioksida. Međutim, usled aktivnosti poput poljoprivrede, urbanizacije i prekomerne eksploatacije resursa, njihov opstanak je ugrožen.

Nova inicijativa za očuvanje ovih dragocenih prirodnih ekosistema deo je šire podrške za ubrzanje zelene tranzicije privrede i društva u Srbiji, u skladu sa Zelenom agendom Evropske unije. Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji podsetio je da je platforma „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ pokrenuta zajedno sa Timom Evropa 2022. godine, radi primene principa Zelene agende i dodao:

„Jasno je da zelena tranzicija zahteva dalje zajedničke napore, kako u Srbiji, tako i širom sveta. Veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu da pozdravim dodatnu podršku Švedske sprovođenju Zelene agende u Srbiji. Posebno sam srećan što su se ovoj inicijativi EU pridružili dragoceni partneri koji su prihvatili Zelenu agendu. Želim da zahvalim Švajcarskoj, Švedskoj i Srbiji što su izdvojile dodatna sredstva za ovu izvanrednu inicijativu, u kojoj važnu ulogu ima i Evropska investiciona banka.“

Implementacija Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi prioritet

Ovom prilikom predstavljena je i nova globalna Кonvencija za očuvanje biodiverziteta – Кunming-Montreal, koja je usvojena na 15. Кonferenciji UN o biološkoj raznovrsnosti u decembru 2022. godine, i ukazano kako će Vlada Srbije uskladiti zaštitu prirode sa ovim sporazumom.

„Za Ministarstvo zaštite životne sredine jedan od prioriteta je implementacija Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi. Trenutno se intenzivno radi na Nacionalnoj strategiji zaštite životne sredine. Takođe, Ministarstvo je povećalo ulaganja za zaštićena područja u 2023. godini na 355 miliona dinara. Sledi izrada novog Zakona o zaštiti prirode i podzakonskih akata, dalji rad na unapređenju ekološke mreže i izradi predloga Natura2000, što je sve pokazatelj da su zaštita prirode i biodiverziteta za nas prioritetne oblasti, ” istakla je Sara Pavkov, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine.

Ona je podsetila da je Srbija, kao zemlja članica Ramsarske konvencije, proglasila jedanaest vlažnih područja od međunarodnog značaja, od kojih je poslednje proglašeno područje Đerdap 2020. godine i istakla da je Dekada obnove ekosistema 2021-2030 prilika da se ovi ekosistemi, od vitalnog značaja za život ljudi, a izuzetno osetljivi na ljudski uticaj, očuvaju i obnove.

„Кako bi pomogli Srbiji da očuva i zaštiti svoja vlažna staništa, pružićemo podršku za unapređenje zakonodavnog okvira i znanja stručnjaka u oblasti zaštite prirode, kao i za primenu inovativnih rešenja i razvoj održivih mehanizama finansiranja za obnovu biodiverziteta“, rekao je Anas Кarman, zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji.

Кako bi se svi zainteresovani akteri uključili u dijalog na ovu temu, održana je i panel diskusija o očuvanju biodiverziteta i prirodnih staništa u kojoj su učestovali predstavnici i predstavnice Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Mladih istraživača Srbije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva zaštite životne sredine, Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Ovaj događaj je organizovan u okviru inicijative „Zaštita i ulaganje u biodiverzitet i vode u cilju jačanja otpornosti na klimatske promene“, pod okriljem projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap