fbpx

Novosadsko kompostilište kao primer borbe protiv klimatskih promena

Novosadsko kompostilište kao primer borbe protiv klimatskih promena
Foto: Lazar Gugleta

Mira Radenović, članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Grada Novog Sada učestvovaće na godišnjem sastanku podkomiteta za biogas Global Methane Initiative (GMI).

Radenović će na sastanku prezentovati projekat kompostiranja koji je Grad Novi Sad izgradio uz pomoc GMI, i direktne finansijske pomoći GIZ na osnovu studije koju su izradili eksperti Centra izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene.

Virtuelni sastanak biće održan u sredu, 15. decembra 2021. u 13 časova po našem vremenu. Sastnku možete prisustvovati registracijom na ovom linku.

Pored Radenović sastanku će prisustvovati Šarlot Morton, izvršna direktorka Svetske asocijacije za biogas, Katalina Etčeveri, koordinatorka ​​Koalicije za klimu i čist vazduh, zatim Kejti Ros iz ​​Instituta za svetske resurse, Dr Sunil Pandi iz Instituta za energiju i resurse (TERI) i Kris Voel iz Danskog trgovinski saveta.

Na sastanku će biti govora o ulozi GMI-a u podršci globalnim naporima za ublažavanje metana, uključujući Globalno obećanje o metanu koje je doneseno na COP 26 u Glazgovu.

Predstavici GMI razgovaraće sa međunarodnim partnerima i saradnicima kako bi se istražila uloga koju će oni imati u postizanju ovih ciljeva. 

GMI je međunarodna javno-privatna inicijativa koja unapređuje isplativo, kratkoročno smanjenje metana i oporavak i upotrebu metana kao čistog izvora energije u tri sektora: biogas (uključujući poljoprivredu, čvrsti komunalni otpad i otpadne vode ), rudnici uglja i sistemi nafte i gasa.

Podkomitet za biogas fokusira se na izgradnju kapaciteta unutar partnerskih zemalja kako bi se iskoristili zajednički interesi u oblastima poljoprivrede, čvrstog komunalnog otpada i komunalnih otpadnih voda.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap