fbpx

Najavljen novi ekološki protest protiv Rio Tinta: Ustanak za opstanak

Najavljen novi ekološki protest protiv Rio Tinta: Ustanak za opstanak
Foto: Dušan Komarčević. RSE

Organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka najavile su novi protest – “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta”. Protest je zakazan za 11. septembar u Beogradu.

Prvi protest pod nazivom Ekološki ustanak održan je 10. aprila u Beogradu, a kako je najavljeno “Ustanak za opstanak” počeće u selu Nedeljice, a potom će biti organizovani skupovi širom Srbije. Finalni skup održaće se 11. septembra u Beogradu na Andrićevom vencu.

U saopštenju Ekološkog ustanka navodi se u odbranu zdravlja ljudi, zdrave životne sredine i prava na život na svojoj zemlji nema i neće biti kompromisa, zato ustaju i struka i motika.



“Narod protiv Rio Tinta jer smo i protiv trovanja, gušenja, žeđi, zagađenja, izrabljivanja, raseljavanja stanovništva, MHE, kolonizovanja Srbije, toksične vlasti, mafije, nejednakosti… građani će sami nastaviti niz”, navodi se u saopštenju.

Ekološki ustanak pozvao je sve “ekološke i stručne organizacije i hrabre pojedince, koji brane svoje ugrožene krajeve širom Srbije, na zajednički ustanak u odbranu sopstvene budućnosti”.

“Na delu je ultimativna veleizdaja. U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji. Ljudi i prirodna bogatstva su postali plen profitera i korumpirane vlasti. Zato pozivamo sve građane da stanu u odbranu naše vode, našeg vazduha, naše zemlje i na kraju, samog života, nas i generacija koje dolaze. Ustanimo svi”, piše u saopštenju Ekološkog ustanka.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap