fbpx

MAPA: Prekomerno zagađen vazduh na više od 30 lokacija u Srbiji

MAPA: Prekomerno zagađen vazduh na više od 30 lokacija u Srbiji
Ilustracija: Ekologika

Vazduh je u 2022. bio prekomerno zagađen u devet opština i gradova u Srbiji

Nacionalna ekološka asocijacija objavila je analizu rezultata automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji za 2022. godinu (preko xEco aplikacije) koja, kako su naveli, nesporno pokazuje da je u Beogradu, Pančevu, Valjevu, Čačku, Novom Pazaru, Smederevu, Nišu, Pirotu, Kosjeriću vazduh prekomerno zagađen i da se ne sme čekati kraj godine na objavljivanje zvaničnog izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine.

„S obzirom da će laboratorijske analize PM 10 na mernim mestima gde nema podataka u realnom vremenu biti urađene naredna dva-tri meseca za gradove Zaječar, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Kostolac, Kraljevo dati spisak će biti sigurno proširen. To nije razlog za odlaganje početka urgentnih aktivnosti institucija za navedene gradove. Prethodno je neophodno izmeniti nekoliko članova Zakona o zaštiti vazduha radi adekvatnog procesa ocenjivanja i kategorizacije, ali i preuzimanja odgovornosti nad rešavanjem problema od lokalnih sampouprava sa nedovoljnim kapacitetom na Republiku“, navodi NEA u saopštenju.

Kako dodaju, navedeni su i rezultati najnovijih medicinskih istraživanja, koji pokazuju još veću direktnu vezu između nivoa zagađenja vazduha i prevremenih smrti, ali i širokog spektra oboljenja kod svih kategorija stanovništva, pa čak i nerođene dece.

I u 2023. ušli smo sa prekomernim zagađenjem u više gradova u Srbiji, u Beogradu broj PM 2.5 i PM 10 čestica prelazio je preko 200 u pojedinim delovima, količinu koja se smatra ekstemno opsanom po zdravlje.

Ni u prethodnim godinama, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Srbija nije mogla da se pohvali kvalitetom vazduha. Sepina analiza iz 2020. pokazala je da su Beograd, Niš, Smederevo, Užice i Кosjerić su bili prekomerno zagađeni zbog prisustva suspendovanih čestica PM10 i PM2.5, a Кragujevac, Zaječar, Zrenjanin i Popovac zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

Analiza SEPA za 2021. godine prikazuje gotovo identičnu sliku. Izveštaj UNEP-a utvrdio je da je jedna od pet preranih smrti na Zapadnom Balkanu posledica zagađenja.

Broj dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih graničnih koncentracija PM10 u 2022. godini

Analizu NEA možete pročitati ovde.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap