Kako se zaštititi od vazduha koji vidite golim okom

Kako se zaštititi od vazduha koji vidite golim okom
Foto: Ekologika

Beograd se ponovo našao na neslavnoj listi top 10 trenutno najzagađenijih gradova na svetu prema sajtu AirVisual.

Zagađenje vazduha jedan je od najvećih ekoloških problema u Srbiji. Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2020. godinu Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pokazao je da je u čak 15 gradova u Srbiji u toku prošle godine vazduh bio prekomerno zagađen.

Zimi broj dana kada je vazduh zagađen znatno se povećava u odnosu na druga godišnja doba. Koncetracija opsanih PM10 i PM2.5 je visoka, te je neophodno preuzeti posebne mere kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Ostanite kod kuće

Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je ne izlagati se zagađenom vazduhu i ostati kod kuće. Ukoliko pak morate na posao, krenite ranije, kako biste izbegli saobraćajni špic kada je vazduh najzagađeniji. Osetljive kategorije poput dece, starijih i osobe sa plućnim bolestima u ovim danima ne bi trebalo da izlaze napolje.

Takođe, bilo koje fizičke aktivnosti koje zahtevaju boravak napolju najbolje je da odložite.

Maske (ne) pomažu

Izlazak napolje u danima kada je koncetracija PM10 i PM2.5 čestica u vazduhu visoka podrazumeva da preduzmete zaštitne mere. Nošenje maske može da vam olakša disanje i zaštiti vas delimično od zagađenja. Kupite N95, N99 ili N100 ili posebne maske sa filterima. Hirurška maska vam neće pomoći.

Luftirajte prostorije

Iako zatvaranje prozora zvuči kao najbolja opcija kada vazduh možete da vidite golim okom, luftiranje prostorija u kojima živite ili radite je neophodno. U danima kada je zagađenost visoka najbolje je da to činite kada je najmanja koncetracija PM čestica u vazduhu.

Prečišćivači vazduha

Trenutno se na tržištu nalazi veliki broj prečišćivača vazduha. Pre nego što se odlučite za jedan uradite „domaći zadatak“. Dobro se raspitajte i istražite koji će najbolje odgovarati prostoriji u kojoj boravite, kakve filtere ima i kakva mu je moć čišćenja vazduha. Komercijalni prečišćivači sa HEPA filterima trenutno su najbolja opcija na tržištu.

Prirodni prečišćivači

Prečišćivači vazduha nisu za svačiji džep, srećom veliki je broj biljaka koji imaju sličnu funkciju. Mešu njima su i Aloe vera, zeleni ljiljan (pauk biljka), bršljan, svekrvin jezik, dracena


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap