fbpx

Izveštaj: Vazduh u Srbiji 2020. bio prekomerno zagađen u više gradova

Izveštaj: Vazduh u Srbiji 2020. bio prekomerno zagađen u više gradova
Foto: SEPA

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) objavila je Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha, koji pokazuje da je u 2020. godini zagađenost bila prekomerna u više mesta u Srbiji.

Izveštaj navodi da je Boru vazduh bio prekomerno zagađen usled prekoračenja granične vrednosti sumpordioksida kao i da su koncetracije bile opasne po zdravlje ljudi. A CINS u svojoj analizi Izveštaja upozorava da je vazduh u ovom gradu prošle godine bio ukupno 25 dana opasan po zdravlje, što je skoro duplo više nego godinu dana pre toga kada je takvih dana bilo 13. Takođe, izveštaj je pokazao da je u Boru ciljne vrednosti prekoračio i sadržaj teških metala arsena, kadmijuma i olova u suspendovanim česticama PM10.

Beograd, Niš, Smederevo, Užice i Кosjerić su bili prekomerno zagađeni zbog prisustva suspendovanih čestica PM10 i PM2.5, a Кragujevac, Zaječar, Zrenjanin i Popovac zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

U Valjevu, Kraljevu i Novom Pazaru zagađenost je bila prekomerna zbog prisustva obe vrste suspendovanih čestica.

Najveće dnevne koncentracije PM10 tokom 2020. izmerene su u Beočinu – 432 µg/m3

Pandemija oborila količine azot-dioksida u vazduhu

U zaključku izveštaja SEPA navodi se da je vanredno stanje usled pojave zaraze COVID19, “nesumnjivo je uticalo na koncentracije azot-dioksida koje su zabeležile pad” u odnosu na 2019.

Foto: SEPA

U izveštaju se navodi da su suspendovane čestice PM10 su beležile prekoračenja dnevne granične vrednosti (50 µg/m3 ) tokom vanrednog stanja pri čemu su se ona najčešće javljala na stanicama: Novi Pazar (20 dana, merenje je započeto u februaru), Popovac (19 dana), Užice (18 dana) i Novi Sad Rumenačka (16 dana).

“Uz to, nesvakidašnja peščana oluja u pustinji Aralkum, kojoj se pripisao skok koncentracija suspendovanih čestica u Кazahstanu, Uzbekistanu, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, i Sloveniji najviše 27.marta doprinela je porastu srednjih vrednosti koncentracija PM10 za posmatrani period za 9-28% na pojedinim stanicama”, navodi se u izveštaju koji možete pročitati ovde.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap