fbpx

El Ninjo faza je počela: Očekuje nas najtopliji period u istoriji

El Ninjo faza je počela: Očekuje nas najtopliji period u istoriji
Ilustracija Ekologika / Canva

Vremenski fenomen El Niño je počeo, i verovatno će doprineti toploti planete koja već se zagreva usled klimatskih promena.

Stručnjaci predviđaju da će ovaj fenomen učiniti da 2024. godina bude najtoplija na svetu. Strahuju da će doprineti da svet pređe ključnu granicu zagrevanja od 1,5°C.

Takođe će uticati na svetske vremenske prilike, potencijalno donoseći sušu Australiji, više kiše južnim Sjedinjenim Američkim Državama i oslabljivanje monsuna u Indiji.

Ovaj događaj će verovatno trajati do sledećeg proleća, nakon čega će se njegovi uticaji povući.

“Sada se intenzivira, izgleda da će doseći vrhunac krajem ove godine u pogledu svoje intenzivnosti”, rekao je Adam Skaif, šef dugoročnih predviđanja u Britanskom meteorološkom zavodu.

“Novi rekord globalne temperature naredne godine je definitivno moguć. To zavisi od toga koliko će veliki biti El Niño – veliki El Niño krajem ove godine daje visoku šansu da ćemo imati novi rekord globalne temperature u 2024. godini.”

Ovaj prirodni fenomen je najmoćnija fluktuacija u klimatskom sistemu bilo gde na Zemlji.

Šta je El Ninjo

El Niño Južna oscilacija, ili ENSO, kako se pravilno naziva, ima tri različite faze: topla, hladna ili neutralna. Topla faza, nazvana El Niño, javlja se svake dve do sedam godina i dovodi do izbijanja toplih voda na površinu uz obalu Južne Amerike, koje se šire preko okeana i izazivaju značajnu toplotu u atmosferi. Rekordno tople godine, uključujući 2016. godinu, najtopliju zabeleženu na svetu, obično se dešavaju godinu nakon snažnog El Niño događaja. Meteorološke agencije širom sveta koriste različite kriterijume da bi odredile kada je ova topla faza prisutna.

Za naučnike u Sjedinjenim Američkim Državama, definicija zahteva da okean bude 0,5°C topliji od normalnog tokom meseca, da se vidi da se atmosfera odziva na tu toplotu i da postoje dokazi da se događaj nastavlja.

Ovi uslovi su ispunjeni u maju. U saopštenju, Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) je navela da “El Niño uslovi su prisutni”.

“Ovo je veoma slab signal. Ali verujemo da počinjemo da vidimo ove uslove i da će nastaviti da se pojačavaju”, rekla je Mišel L’Er, naučnica iz NOAA. “Naša nedeljna vrednost je zapravo bila 0,8°C prošle nedelje, što je još jače.”

Istraživači veruju da ovaj događaj ima 84 odsto šanse da pređe umerenu snagu do kraja ove godine. Takođe kažu da postoji 25 odsto šanse da ovaj događaj dostigne vrhunac od 2°C, što je u područje “super El Niño”.

Uticaji početka El Niña događaja će verovatno kasniti nekoliko meseci, ali će se osećati širom sveta. Istraživači očekuju da će to uključivati suvlje vremenske uslove u Australiji i delovima Azije, uz moguće oslabljivanje monsuna u Indiji.

Južne države SAD će verovatno biti kišovitije tokom predstojeće zime. El Niño obično pogoršava sušne uslove u Africi.

Ako je suditi po iskustvu, postoji veliki ljudski i ekonomski trošak koji prati ovaj dolazeći vremenski događaj. Snažni El Niño događaj 1997-98. godine je koštao preko 5 biliona dolara, uz oko 23.000 smrtnih slučajeva usled oluja i poplava.

Takođe postoji velika verovatnoća da će ovogodišnja verzija dovesti do toga da 2024. godina bude toplija od 2016. godine kao najtoplije na ikada. Globalne temperature trenutno se nalaze oko 1,1°C iznad proseka u periodu od 1850-1900 godine. Ali El Niño događaj može dodati do 0,2°C toj cifri, gurajući svet u nepoznate temperature i približavajući se prelasku simbolične granice od 1,5°C, ključnog elementa Pariskog sporazuma o klimi.

Istraživači su nedavno rekli da je verovatnije da će se privremeno preći ovo ograničenje u narednih nekoliko godina.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap