fbpx

Uoči COP28: “Energetska tranzicija je opasno skrenula s puta”

Uoči COP28: “Energetska tranzicija je opasno skrenula s puta”
Foto: Nicholas Doherty, Unsplash

Uvodni sastanci za COP28 koji se održavaju ove nedelje postaviće temelje za pregovore na samitu UN o klimi krajem novembra.

Predsedništvo COP28 i dve organizacije za obnovljivu energiju pozvale su vlade da utrostruče kapacitete obnovljive energije do 2030.

U novom izveštaju predsedništva UAE, Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) i Globalne alijanse za obnovljive izvore, navodi se da kapacitet obnovljive energije treba da „dostigne više od 11.000 GV“ do kraja ove decenije.

IRENA-ina analiza, koja čini osnovu izveštaja, „upozorava da je energetska tranzicija opasno skrenula sa puta“, rekao je generalni direktor Frančesko La Kamera. On dodaje da je sada potrebna “neposredna, radikalna kolektivna akcija”.

Takođe poziva na udvostručenje energetske efikasnosti sa postavljenim ciljnim datumima, finansijskim podsticajima, kampanjama podizanja svesti i snažnim regulatornim okvirima.

Mnoge od najvećih svetskih ekonomija već su prihvatile ciljeve obnovljive energije uoči COP28. G20 se u septembru složila da nastavi sa naporima da se utrostruči globalni kapacitet obnovljive energije do 2030. godine.

Ali mnogi, uključujući EU i zemlje koje su najugroženije na klimatske promene, ne veruju da je povećanje čiste energije dovoljno bez obaveza da se fosilna goriva postepeno ukidaju.

Pre-COP razgovori se održavaju u Abu Dabiju ove nedelje

Izveštaj je objavljen na marginama Pre-COP – razgovora koji se ove nedelje održavaju u Abu Dabiju kako bi se postavili temelji za pregovore na samitu u Dubaiju krajem novembra.

Samit UN o klimi udaljen je samo četiri nedelje, ovi pregovori imaju za cilj da identifikuju razlike u suštinskim pitanjima kao što su fosilna goriva, držanje ciljeva od 1,5C na vidiku i finansiranje gubitaka i štete.

Očekuje se da će Globalna analiza, prva procena položaja zemalja u pogledu napretka ka ciljevima Pariskog sporazuma, zauzeti centralnu ulogu u dvodnevnim pregovorima.

Jedna od ključnih odluka na samitu u Dubaiju kasnije ove godine biće da li se zemlje slažu da po prvi put ukinu fosilna goriva.

Predsednik COP28 Sultan Al Džaber rekao je na uvodnoj sednici pre-COP razgovora da je svestan da zemlje imaju čvrste stavove o uključivanju jezika o fosilnim gorivima i obnovljivim izvorima energije u konačni tekst samita.

Džaber – šef državne naftne kompanije ADNOC – bio je kontroverzan izbor za vođenje klimatskog samita UN zbog zabrinutosti zbog statusa svoje zemlje kao velikog izvoznika nafte.

On je rekao da se zemlje moraju ujediniti u pogledu klime, pošto „previše stvari dele naš svet u ovom trenutku“.

„Potrebno mi je da radite zajedno na rješenjima koja mogu postići usklađenost, zajednički jezik i konsenzus između svih strana“, dodao je Al Jaber.

„Moramo biti pragmatični. I ne smemo nikoga ostaviti iza sebe.”

Stara obećanja, uključujući obećanje o klimatskom finansiranju od 100 milijardi dolara, takođe se moraju održati, rekao je predsednik COP28.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap