fbpx

Zemlja zarobljava „neviđenu“ količinu toplote, kaže NASA

Zemlja zarobljava „neviđenu“ količinu toplote, kaže NASA
Foto: Dawid Zawiła on Unsplash

Zemlja zadržava skoro duplo više toplote nego što je to bio slučaj 2005. godine, prokazalo je novo istraživanje NASA.

Naučnici Američke svemirske agencije (NASA) i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), izvestili su u studiji da se Zemljina „energetska neravnoteža približno udvostručila“ od 2005. do 2019. Povećanje je opisano kao „alarmantno“.

„Energetska neravnoteža“ odnosi se na razliku između toga koliko Zemljina atmosfera i površina upija Sunčevu energiju u poređenju sa koliko termičkog infracrvenog zračenja odbija nazad u svemir.

“Pozitivna neravnoteža energije znači da Zemlja prima energiju, zbog čega se planeta zagreva”, objašnjavaju iz NASA.

Naučnici su utvrdili da postoji energetska neravnoteža upoređivanjem podataka satelitskih senzora – koji prate koliko energije ulazi i izlazi iz Zemljinog sistema – i podataka okeanskih plovaka.

Iz Agencije ističu da ovaj sistem prikupljanja podataka, koji se prostire širom sveta, omogućava „tačnu procenu brzine zagrevanja svetskih okeana“.

Budući da oko 90 odsto viška energije zbog neravnoteže završava u okeanima, podaci satelitskih senzora trebalo bi da odgovaraju promenama temperature u okeanima.

„Dva vrlo nezavisna načina na koja se mogu sagledati promene u energetskom disbalansu Zemlje zaista se, zaista dobro slažu, i oba pokazuju ovaj veoma veliki trend“, kaže Norman Loeb, vodeći autor studije i istraživač NASA.

Povećane emisije gasova staklene bašte zadržavaju toplotu u Zemljinoj atmosferi, zadržavajući zračenje koje bi se inače preselilo u svemir. Ovo zagrevanje podstiče i druge promene, uključujući otapanje leda i snega. Povećanje vodene pare i promene oblaka mogu dodatno pogoršati ovo zagrevanje, saopštili su iz NASA.

Studija je otkrila da je ovo udvostručavanje delimično rezultat povećanja gasova staklene bašte i vodene pare, kao i smanjenja oblaka i leda. Istraživači su takođe rekli da je „prirodni“ prelaz u Tihom okeanu iz hladne u toplu fazu verovatno imao značajnu ulogu u pojačavanju ove energetske neravnoteže.

Loeb je, međutim, rekao da ovo istraživanje pruža samo uvid u vezi sa dugoročnim klimatskim promenama i da, prema NASA, „nije moguće sa sigurnošću predvideti kako bi mogle izgledati naredne decenije kada je reč o energetskoj ravnoteži Zemlje ”.

Studija je utvrdila da, ukoliko se stopa usvajanja toplote ne uspori, treba očekivati veće promene u klimi.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap