fbpx

Zagrevanje dubokog okeana nosi ozbiljne posledice

Zagrevanje dubokog okeana nosi ozbiljne posledice
Foto: Flavio Gasperini, Unsplash

Okeani su apsorbovali oko 90% zagrevanja izazvanog ljudskim faktorom, a 62% zagrevanja se zadržava u dubokom okeanu severnog Atlantika, pokazala je nova studija.

Istraživači sa Univerziteta u Ekseteru i Univerziteta u Brestu procenjuju da će se duboki okean zagrejati za dodatnih 0,2°C u narednih 50 godina.

Zagrevanje okeana može imati niz posledica uključujući porast nivoa mora, promenu ekosistema, strujanja i hemije i deoksigenaciju.

„Kako se naša planeta zagreva, od vitalnog je značaja razumeti kako se višak toplote koju uzima okean redistribuira u unutrašnjosti okeana od površine do dna, i važno je uzeti u obzir duboki okean da bi se procenio rast zemljine ‘energetske neravnoteže'”, rekla je dr Mari-Žoze Mesijas sa Univerziteta u Ekseteru.

Zagrevanje pogubno za severni Antlantik

„Pored toga što smo otkrili da duboki okean zadržava veliki deo viška toplote, naše istraživanje pokazuje kako okeanske struje redistribuiraju toplotu u različite regione. Otkrili smo da je ova preraspodela bila ključni pokretač zagrevanja u severnom Atlantiku”.

Istraživači su proučavali sistem struja poznat kao Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC).

AMOC funkcioniše kao pokretna traka, prenoseći toplu vodu sa severa tropskih krajeva – gde hladnija, gusta voda tone u duboki okean i polako se širi na jug.

Nalazi ističu važnost prenošenja zagrevanja od strane AMOC-a iz jednog regiona u drugi.

Dr Mesijas je rekla da višak toplote iz okeana južne hemisfere postaje važan u severnom Atlantiku — koji sada čini oko četvrtinu viška toplote.

Studija je koristila temperaturne zapise i hemijske “tragače” – jedinjenja čiji sastav se može koristiti za otkrivanje prošlih promena u okeanu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap