fbpx

Vrućina u gradu bi mogla lako i jeftino da se reši

Vrućina u gradu bi mogla lako i jeftino da se reši
Foto: Nikola Stojanović, Unsplash

Farba koja reflektuje svetlost može da pomogne gradovima u borbi protiv efekta urbanih toplotnih ostrva i obori temperaturu za 1,5 stepeni Celzijusa.

Korišćenje farbe kako bi se smanjio efekat “urbanih toplotnih ostrva” nije ništa novo, ali eksperiment u stvarnom svetu pokazao je koliko to može biti značajno.

Istraživači sa Nanyang Tehnološkog Univerziteta (NTU) premazali su krovove, zidove i putne površine industrijske zone u Singapuru bojom koja sadrži dodatke koji reflektuju sunčevu toplotu.

Studija, koja je prva takve vrste, objavljena u časopisu Sustainable Cities and Society u martu, otkrila je da ova farba može biti ključni alat u činjenju urbanih područja udobnijim za rad i igru.

Kako boja može da pomogne u smanjenju toplote u gradovima?

Do sada su većina studija o premazima boje koja hladi bile ili bazirane na simulaciji ili testirane na modelima smanjenih dimenzija. Istraživači iz NTU-a su želeli da ispitaju stvarni uticaj.

Premazujući deo grada ovom bojom, mogli su da uporede temperature i nivoe udobnosti sa neobrađenim susednim područjem.

Istraživači su merili kretanje vazduha, površinsku i vazdušnu temperaturu, vlažnost i zračenje tokom dva meseca. Otkrili su da premazano područje ima do 30% manje toplote koja se oslobađa sa izgrađenih površina.

To je rezultiralo time da je bilo 2 stepena Celzijusa hladnije u najtoplijem delu dana.

Sadržeći dodatke koji reflektuju sunčevu toplotu, boja je uspešno smanjila apsorpciju i emisiju toplote sa površina. Krovovi sa premazom hladne boje reflektovali su 50% više sunčeve svetlosti i apsorbovali do 40% manje toplote kao rezultat, tokom najtoplijeg dela sunčanog dana, u poređenju sa konvencionalnim krovovima.

Takođe je učinila područje udobnijim za pešake jer je bilo oko 1.5 stepeni Celzijusa hladnije.

Njihov nivo termalne udobnosti meren je korišćenjem Univerzalnog termalnog klimatskog indeksa – indikatora za ljudsku spoljašnju temperaturnu senzaciju koji uzima u obzir temperaturu, relativnu vlažnost, termalno zračenje i brzinu vetra.

“Naše istraživanje pruža dokaze da premazi boje koja hladi smanjuju nakupljanje toplote i doprinose hlađenju urbanih okruženja”, kaže vodeći autor studije, Dr. E V S Kiran Kumar Donthu.

‘Minimalno invazivno rešenje za urbano hlađenje’

Ova boja mogla bi da bude rešenje u gradovima koji traže brz i jeftin način borbe protiv razornih i sve težih efekata talasa vrućine.

“Ovo je minimalno invazivno rešenje za urbano hlađenje koje ima trenutni efekat, u poređenju sa drugim opcijama koje često zahtevaju velike urbane prepravke za implementaciju”, kaže Kiran Kumar Donthu.

Smanjujući količinu toplote koju apsorbuju urbani objekti, takođe može učiniti zgrade hladnijim i smanjiti potrebu za klima uređajima, dodaje on.

Ovo nije samo korisno u gradovima poput Singapura koji su vrući tokom cele godine, već i u drugim urbanih područjima kako se svet zagreva.

“S globalnim zagrevanjem, ljudi će sve više tražiti načine da se ohlade”, kaže vodeći istraživač, docent Wan Man Pun. “Naše istraživanje potvrđuje kako hladni premazi boje mogu biti strategija za smanjenje efekta urbanih toplotnih ostrva u budućnosti.”

Dalja istraživanja će videti fokus NTU tima na to kako se premaz hladne boje održava tokom vremena na istom eksperimentalnom mestu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap