fbpx

Uzgoj mesa bez ubijanja životinja: Ekološka industrija u nastajanju

Uzgoj mesa bez ubijanja životinja: Ekološka industrija u nastajanju
Foto: Daniel Lloyd Blunk-Fernández, Unsplash

Najavljena je izgradnja najvećih svetskih bioreaktora za proizvodnju kultivisanog mesa, sa potencijalom za snabdevanje desetina hiljada prodavnica i restorana

Stručnjaci kažu da bi ovaj potez mogao biti „promena igre“ za industriju u nastajanju.

Američka kompanija Good Meat saopštila je da će bioreaktori uzgajati više od 13.000 tona piletine i govedine godišnje. Koristiće ćelije uzete iz banaka ćelija ili jaja, tako da meso neće zahtevati klanje bilo koje stoke.

Uticaj stoke na životnu sredinu ogroman

Postoji oko 170 kompanija širom sveta koje rade na uzgoju mesa, ali Good Meat je jedina kompanija koja je dobila regulatorno odobrenje za prodaju svojih proizvoda javnosti. Počeli su da služe kultivisanu piletinu u Singapuru u decembru 2020.

Goveda, piletina i druga stoka imaju ogroman uticaj na životnu sredinu zbog emisije metana, uništavanja šuma i korišćenja vode. Potrošnja konvencionalnog mesa u bogatim zemljama mora dramatično da opadne da bi se pobedila klimatska kriza, kažu naučnici. Zagovornici uzgojenog mesa kažu da ono pruža isti ukus i osećaj kao i konvencionalno meso, ali sa daleko manjim uticajem na životnu sredinu.

Kreiranje 10 novih bioreaktora Good Meat je u toku, kaže kompanija, prenosi Gardijan, od kojih svaki ima kapacitet od 250.000 litara i biće visok četiri sprata, daleko veći od bilo kojeg do sada izgrađenog. Američka lokacija za postrojenje trebalo bi da bude završena u roku od tri meseca i da bude operativna krajem 2024. godine, dostižući 11.800 tona godišnje do 2026. i 13.700 tona do 2030. godine.

Bioreaktori se proizvode u okviru sporazuma sa ABEC, vodećim proizvođačem opreme za bioproces, koji takođe pravi bioreaktor od 6.000 litara za lokaciju Good Meat u Singapuru – planirano je da počne sa proizvodnjom početkom 2023. i sam po sebi će biti najveći kultivisani bioreaktor za meso instaliran do danas.

„Mislim da će nas naši unuci pitati zašto smo jeli meso od zaklanih životinja 2022. godine“, rekao je Džoš Tetrik, izvršni direktor matične kompanije Good Meat, Eat Just.

„Kultivisano meso je važno jer će nam omogućiti da jedemo meso bez štete, bez rušenja šuma, bez potrebe za klanjem životinje, bez upotrebe antibiotika…”

„Bioreaktori će biti daleko najveći, ne samo u industriji gajenog mesa, već iu industriji biofarmake. Dakle, izazovi dizajna i inženjeringa su značajni, kapitalna ulaganja su značajna, a potencijal da se napravi još jedan korak ka pomeranju društva od zaklanog mesa je značajan.”

Goveda, piletina i druga stoka imaju ogroman uticaj na životnu sredinu zbog emisije metana, uništavanja šuma i korišćenja vode. Potrošnja konvencionalnog mesa u bogatim zemljama mora dramatično pasti da bi se pobedila klimatska kriza, kažu naučnici. Zagovornici uzgojenog mesa kažu da ono može pružiti isti ukus i osećaj kao i konvencionalno meso, ali sa daleko manjim uticajem na životnu sredinu.

Kreiranje 10 novih bioreaktora Good Meat-a je u toku, kaže kompanija, od kojih svaki ima kapacitet od 250.000 litara i biće visok četiri sprata, daleko veći od bilo kojeg do sada izgrađenog. Američka lokacija za postrojenje trebalo bi da bude završena u roku od tri meseca i da bude operativna krajem 2024. godine, dostižući 11.800 tona godišnje do 2026. i 13.700 tona do 2030. godine.

Foto: Annie Spratt on Unsplash

Budućnost bez klanja životinja

Bioreaktori se proizvode u okviru sporazuma sa ABEC-om, vodećim proizvođačem opreme za bioproces, koji takođe pravi bioreaktor od 6.000 litara za lokaciju Good Meat-a u Singapuru – planirano je da počne sa proizvodnjom početkom 2023. i sam po sebi će biti najveći kultivisani bioreaktor za meso instaliran do danas.

„Mislim da će nas naši unuci pitati zašto smo jeli meso od zaklanih životinja 2022. godine“, rekao je Džoš Tetrik, izvršni direktor matične kompanije Good Meat, Eat Just.

„Kultivisano meso je važno jer će nam omogućiti da jedemo meso bez štete, bez rušenja šuma, bez potrebe za klanjem životinje, bez upotrebe antibiotika… Izazovi dizajna i inženjeringa su značajni, kapitalna ulaganja su značajna, a potencijal da se napravi još jedan korak ka pomeranju društva od zaklanog mesa je značajan.”

Jedno pitanje će biti da se osigura da mesne ćelije rastu jednako dobro u velikim reaktorima kao i u manjim koji su korišćeni do sada.

Kultivisano meso još nije odobreno za prodaju od strane američke Uprave za hranu i lekove. „Podneli smo našu prijavu“, rekao je Tetrik. „Utvrdili smo da je agencija u potpunosti angažovana, postavljajući sva pitanja koja očekujete, od identifikacije ćelije do finalnog proizvoda. Radije ne bismo pokušavali da predviđamo da li će i kada [odobrenje] doći.“ Tetric je takođe rekao da je kompanija proizvela serum za rast ćelija koji ne zahteva upotrebu goveđih fetusa, koji su ranije bili široko korišćeni.

Druga kompanija koja se bavi uzgojem mesa, Upside Foods, prikupila je 400 miliona dolara u aprilu, delom za finansiranje komercijalnog postrojenja za proizvodnju hiljada tona mesa godišnje. Još nije izabrala veličinu bioreaktora. „Iskreno, čak i ne znamo koje su granice“, rekla je Ejmi Čen, operativna direktorka kompanije Upside Foods. „Ali donećemo neke konačne odluke o veličini kultivatora kako se bude približavao datumu izgradnje.

Većina mesa do 2040. biće kultivisana

Ukus uzgojenog mesa bio je ključan za povećanje investicija, rekla je Čen. „Pre nego što sam pristala da uđem, morala sam da probam meso. Pojela sam taj prvi zalogaj i shvatila da je to istovremeno jedna od najneuobičajenijih stvari i jedna od najneobičnijih stvari koje sam ikada jela. To je samo meso.”

Druge kompanije sa objektima za uzgoj mesa uključuju SuperMeat, Mosa Meat, Future Meat Technologies i proizvođače morskih plodova Vildtipe i Shiok Meats. Takođe postoje mnoge kompanije koje proizvode zamene za meso na bazi biljaka.

Karolin Bušnel, potpredsednica neprofitnog Instituta za dobru hranu, rekla je: „Obim objekta [Good Meat’s] predstavlja stvarno i rastuće poverenje kompanija u komercijalni potencijal uzgajanog mesa. Ova fabrika, sa svojim potencijalom da smanji troškove proizvodnje, mogla bi da promeni igru u trci da se meso uzgojeno iz ćelija dovede u restorane, supermarkete i trpezarijske stolove.”

Rosi Vardl, partnerka i suosnivačica Sinthesis Capitala, rekla je: „Ova najava je još jedan primjer da industrija uzgojenog mesa dostiže prekretnicu i prelazi sa ‘dokaz koncepta’ u komercijalni obim. Kao investitori, uzbuđeni smo zbog potencijala da ovaj deo industrije alternativnih proteina igra važnu ulogu u budućnosti hrane. Sinthesis Capital je u sredu najavio fond od 300 miliona dolara za ulaganje u alternativne proteine i prehrambenu tehnologiju, najveći namenski fond prikupljen u sektoru do sada.

Većina mesa koje ljudi jedu 2040. neće biti od zaklanih životinja, tvrdi izveštaj konsultantske kuće Kearnei iz 2019. koji predviđa da će 60% biti uzgajano u postrojenjima ili zamenjeno biljnim alternativama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap