fbpx

Upozorenje sa COP27: Limit od 1,5 C je u opasnosti

Upozorenje sa COP27: Limit od 1,5 C je u opasnosti
UN Photo/Eskinder Debebe

Alok Šarma, bivši ministar britanske vlade koji je predsedavao klimatskim samitom Cop26 u Glazgovu prošle godine, upozorio je delegate na Cop27 da bi mogućnost ograničavanja globalnog zagrevanja na ne više od 1,5C mogla biti ugrožena.

„Ili ćemo napustiti Egipat pošto smo održali temperaturu od 1,5 stepeni Celzijusa, ili će ovo biti susret gde ćemo izgubiti 1,5 stepeni Celzijusa“, ​​rekao je Šarma na otvaranju ministarskog okruglog stola na visokom nivou o ambicijama pre 2030. u ponedeljak.

On je rekao da pridržavanje globalnog cilja ograničavanja porasta temperature na 1,5 stepeni iznad predindustrijskih nivoa mora biti „crvena linija“ za sve zemlje na Cop27, i insistirao da od toga ne može biti „povlačenja“.

On je okupljene ministre podsetio na ono što je postignuto prošle godine, u sasvim drugačijim geopolitičkim okolnostima od sadašnjih razgovora.

„Na Cop26 smo zajedno odlučili da nastavimo sa naporima da ograničimo povećanje temperature na 1,5 C“, rekao je on. „Uvek sam govorio da ono što smo se dogovorili u Glazgovu i Parizu mora da bude osnova naših ambicija. Moramo da se pridržavamo te obaveze. Ne možemo dozvoliti nikakvo nazadovanje.”

Ali on je upozorio: „Već smo na 1,1C globalnog zagrevanja i znam da ne moram sve da podsećam na uticaj toga širom sveta. Čak i na 1,5C i dalje ćemo imati razorne ishode za mnoge milione… 1,5C treba da bude crvena linija. A ovo ne može biti mesto gde gubimo 1,5C.

„Moramo se boriti za ovo, a svaki delić diplome apsolutno čini razliku. To je razlika… između podnošljivog postojanja i nemoguće budućnosti.”

On je rekao da zemlje moraju jasno da odrede kako će smanjiti emisije gasova staklene bašte u skladu sa ciljem od 1,5 stepeni Celzijusa. „Trenutno je u toku sastanak lidera G20“, rekao je on, misleći na samit na Baliju. „Moraju da potvrde svoju posvećenost Parizu i Glazgovu.

On je pozvao zemlje koje još nisu dostavile revidirane nacionalne planove o emisijama, koje se zovu nacionalno utvrđeni doprinosi, da ih hitno izrade. Takođe je pozvao na brže ukidanje subvencija za ugalj i fosilna goriva, kao i na rešavanje tehničkih pitanja u programu rada Cop-a.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap