fbpx

Upoznajte liderku Zelenih koja je inspirisala Francusku da glasa protiv Le Pen

Upoznajte liderku Zelenih koja je inspirisala Francusku da glasa protiv Le Pen
Foto: Greenbox, WikiMedia / Canva

Liderka Zelene stranke, Marin Tondelier, bila je jedan od istaknutih glasova u levo orijentisanoj izbornoj kampanji.

Levo-zelena alijansa Francuske, Novi narodni front (NFP), pojavila se kao dominantna snaga na izborima u nedelju, osujetivši pokušaj Marin Le Pen da krajnju desnicu dovede na vlast.

To je bio šok nakon što su nedeljama unazad ankete predviđale udobnu pobedu Nacionalnog fronta (RN). Sa osvojenih 182 mesta, Makronova centristička alijansa 168 i Le Penin RN 143, nijedna grupa nije obezbedila radnu većinu, pokazali su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova koje citira list Le Mond.

Liderka Zelene stranke Marine Tondelier bila je jedan od istaknutih glasova u levo orijentisanoj izbornoj kampanji. Stranka je jedna od tri najveće u alijansi, a Tondelier se pominje kao moguća kandidatkinja za premijerku.

Od početka je pozivala svoje glasače da poverenje daju “Republikanskom frontu” protiv krajnje desnice – bio je to zajednički napor koji uključuje povlačenje kandidata u drugom krugu izbora u korist onih koji su u najboljoj poziciji da pobede krajnju desnicu.

“Večeras je pobedila socijalna pravda,” rekla je Tondelier u pobedničkom govoru. “Večeras je pobedila ekološka pravda. Večeras su pobedili ljudi. A ovo je tek početak.”

Ko je Marine Tondelier?

Prepoznatljiva po svom ikoničnom zelenom sakou, Tondelier se suprotstavlja krajnjoj desnici od početka svoje političke karijere pre oko 15 godina. Ona potiče iz nekada rudarskog grada Henin-Beaumont na severu Francuske, kojim upravlja RN.

To je deo 11. izborne jedinice Pas-de-Calais – izborne jedinice koju od 2017. predstavlja Marine Le Pen, dok je Tondelier nazvana “druga Marin”.

Tondelier je izabrana kao članica opozicije u opštinskom savetu grada 2014. godine i bila je dosledno glasna članica lokalne politike. Svoja iskustva zastrašivanja pod vlašću RN gradonačelnika dokumentovala je u knjizi iz 2017. godine “Vesti s fronta”.

Ona vodi Zelenu stranku Francuske od decembra 2022.

Kao veteranka kampanja protiv krajnje desnice, Tondelier je bila ključna igračica u stvaranju levo orijentisane koalicije koja je odnela pobedu u nedelju uveče. Postala je popularna politička figura u samo nekoliko dana.

Tondelier je optužila lidera RN Jordana Bardellu da izbegava debatu sa njom, kritikujući ga rečima: “Ah OK, dakle zaista je zvanično, Bardella želi da debatuje samo sa muškarcima”.

“NFP je tu da poboljša vaš svakodnevni život i učini vaše sutra mogućim,” rekla je za France Inter u ponedeljak, “a oni koji zaboravljaju ekologiju, zaboravljaju sami sebe.”

Šta znači pobeda Zelenih za klimatsku akciju u Francuskoj?

Bez radne većine, biće teško da zakonodavni predlozi NFP-a prođu glasanje u parlamentu. Verovatno će morati da uđu u još jednu koaliciju, što bi moglo razvodniti neke od njihovih politika.

Čak je i sam NFP mešavina socijalista, zelenih, komunista i kontroverzne krajnje levičarske stranke Nepokorena Francuska.

Planovi koalicije uključuju ulaganje u obnovljive izvore energije, razvoj priobalnih vetroturbina i hidroelektrana, odustajanje od nuklearne energije i implementaciju klimatskog plana usmerenog na karbonsku neutralnost do 2050. godine.

Takođe spominje nacionalni plan za prilagođavanje klimi kako bi se zaštitili ljudi i njihova imovina, uključujući temperaturne pragove za radnike na otvorenom tokom ekstremnih vrućina. I koalicija kaže da želi da reformiše kontroverznu poljoprivrednu politiku Evropske unije.

Poraz RN-a je takođe došao kao olakšanje za pristalice Evropskog zelenog dogovora. Lider Jordan Bardella je pozvao francusku vladu da “odustane” od dogovora i onoga što je opisao kao “kaznene” ekološke politike EU.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap