fbpx

Evropska UNESCO kulturna baština je ugrožena klimatskim promena

Evropska UNESCO kulturna baština je ugrožena klimatskim promena
Francuski cistercitski manastir Fontenay / Foto: Matthieu Staelen, Unsplash

Klimatske promene ozbiljno ugrožavaju neke od najpoznatijih UNESCO svetskih baština, a nova analiza pokazuje da su brojni evropski lokaliteti u neposrednoj opasnosti.

Klimatske promene ozbiljno ugrožavaju neke od najpoznatijih UNESCO svetskih baština, a nova analiza pokazuje da su brojni evropski lokaliteti u neposrednoj opasnosti. Dok se svet suočava sa sve učestalijim poplavama, sušama, klizištima i ekstremnim vremenskim prilikama, ovi istorijski i prirodni dragulji sve su više izloženi riziku.

Kompanija za analizu klimatskog rizika, Climate X, sprovela je modeliranje uticaja klimatskih promena na 500 znamenitih lokaliteta širom sveta, identifikujući 50 najugroženijih do 2050. godine, ukoliko se emisije gasova sa efektom staklene bašte ne smanje značajno. Među njima se nalazi čak 17 evropskih lokaliteta, sa poplavama i sušama kao vodećim rizicima na kontinentu.

Izveštaj je generisan pomoću Spectra platforme kompanije Climate X, koja koristi napredne algoritme za modeliranje buduće verovatnoće 16 različitih klimatskih opasnosti—uključujući ekstremne temperature, tropske ciklone i poplave—preko osam različitih scenarija zagrevanja u periodu od 100 godina. Svaki lokalitet dobio je ocenu rizika, od A (bez rizika) do F (visok rizik), zasnovanu na projektovanim procentima ukupnog gubitka.

Švedska železara Engelsberg, koja se nalazi na četvrtom mestu globalne liste, jedan je od najugroženijih evropskih lokaliteta. Ovaj industrijski kompleks iz 17. veka, poznat kao najočuvaniji primer švedske industrijske baštine, suočava se sa ozbiljnim pretnjama od površinskih i rečnih poplava. Železara Engelsberg igrala je ključnu ulogu u švedskoj ekonomskoj ekspanziji tokom dva veka, a njen gubitak bio bi nenadoknadiv udarac za kulturno nasleđe Evrope.

Još jedan izuzetno ugrožen lokalitet je pećina Šove (Chauvet-Pont d’Arc) u Francuskoj, koja se nalazi na šestom mestu globalne liste. Ova pećina, koja sadrži najstarije i najbolje očuvane figurativne crteže na svetu, stare i do 32.000 godina, suočava se sa pretnjama od površinskih poplava i klizišta. Očuvanje ove pećine je od presudnog značaja za čovečanstvo, jer ona predstavlja jedan od najranijih izraza ljudske kreativnosti.

Švajcarski region Jungfrau-Aletsch, dom najvećeg glečera u Evropi, takođe je visoko rangiran na listi ugroženih lokaliteta, zauzimajući 11. mesto. Ovaj region je ključan ne samo zbog svoje prirodne lepote, već i zbog svog ekološkog značaja, a rizici od rečnih poplava dodatno naglašavaju potrebu za hitnim akcijama u borbi protiv klimatskih promena.

Industrijski kompleks Zollverein u Esenu, Nemačka, i industrijsko nasleđe Rjukan-Notoden u Norveškoj, nalaze se na 12. i 13. mestu, dok su ostali ugroženi evropski lokaliteti francuski cistercitski manastir Fontenay, bugarski prirodni rezervat Srebarna, i delta Dunava u Rumuniji.

Klimatski rizici, poput oluja i poplava, prete i srednjovekovnim istorijskim centrima Stralsunda i Vismera u Nemačkoj, kao i spektakularnim vodenim vrtovima u Studley Royal Parku u Engleskoj. Na sličan način, razni lokaliteti u Škotskoj, poput arhipelaga Sveti Kilda i sela New Lanark, suočavaju se sa pretnjama od obalnih poplava i klizišta.

Zbog nedostatka pokrivenosti, lokaliteti iz Afrike, Bliskog Istoka i Latinske Amerike nisu bili uključeni u analizu, dok su ostali lokaliteti isključeni na osnovu procene da nemaju rizik.

„Naši nalazi služe kao ozbiljno upozorenje za vlade, konzervatore i međunarodnu zajednicu da prioritetno deluju na očuvanju naše planete – da zaštite drevne spomenike, ali i sadašnju infrastrukturu i zajednice,” kaže Lukky Ahmed, CEO kompanije Climate X. „Klimatske promene nisu samo budući problem – one već sada utiču na živote i ekonomije širom sveta.“

Ovo upozorenje treba da podstakne na hitnu akciju kako bi se zaštitili ne samo ovi neprocenjivi lokaliteti, već i zajednice koje ih okružuju i koje su od njih zavisne.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap