fbpx

U finišu COP28 ostalo otvoreno najvažnije pitanje – fosilno gorivo

U finišu COP28 ostalo otvoreno najvažnije pitanje – fosilno gorivo

Ulazimo u poslednje sate UN konferencije o klimi COP28, a prve reakcije na nacrt finalnog sporazuma ne obećavaju

Delegati na COP28 polako ostaju bez vremena da se dogovore kako ograničiti emisije koje zagrevaju planetu i držati podalje najgore posledice zagrevanja. Utorak je zvanično poslednji dan ove klimatske konferencije, mada su se prethodne često produžavale kada zemlje nisu mogle da postignu saglasnost.

Postoje velike šanse da će se to dogoditi i sa ovom i pored želje presedavajuće zemlje UEA da se ona završi na vreme. Tokom vikenda, vođene su žustre rasprave o budućnosti fosilnih goriva.

Prvi nacrt teksta koji bi trebalo da bude finalni dokument COP28 je prema ocenama zvaničnika “razočaravajuć”.

Evropski komesar za klimu Vopke Hoekstra rekao je da je „tekst kakav sada stoji razočaravajući” i da „nije adekvatan za rešavanje problema”

On i španska ministarka životne sredine Tereza ​​Ribera, koji su predvodili delegaciju EU na COP28, dali su svoje reakcije novinarima.

Ribera je rekao da postoje elementi u tekstu koji su “potpuno neprihvatljivi” i da “nedostaju mnoge stvari”, ali je Hoekstra priznao da u njemu ima nekoliko dobrih stvari.

I jedni i drugi priznaju da bi ovo mogao biti početak dugog procesa, rekavši da će delegacija Evropske unije razgovarati onoliko dugo koliko je potrebno da dođe do promena za koje smatra da su neophodne.

Nešto ranije Hoekstra je oštro kritikovao Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) u subotu nakon što je grupa navodno poslala pismo u kojem poziva zemlje da odbace sporazum koji se odnosi na fosilna goriva.

“To je od strane mnogih, uključujući i mene, viđeno kao nerazumno, nekorisno i neusklađeno sa situacijom u svetu s obzirom na vrlo dramatičnu situaciju našeg klime”, rekao je Hoekstra.

“COP28 trebalo bi da bude COP na kojem strane čine ambiciozne obaveze prema postepenom ukidanju fosilnih goriva kako bi se očuvalo 1.5C”, rekla je ministarka za energetsku tranziciju Francuske, Anjes Pannier-Runacher na konferenciji za novinare.

“Stigli smo do kraja – i gotovo smo bez vremena”

Šef UN-a Antonio Gutereš je u ponedeljak, po povratku iz Dohe, rekao novinarima da i dalje postoje “velike praznine koje treba premostiti” samo dan uči zatvaranja COP28. Zatražio je od pregovarača da ciljaju na “maksimalnu ambiciju” u dva pravca: smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i dostizanje pravičnosti u klimatskim pitanjima.

Šef UN-a takođe kaže da su naredne dve godine ključne, što znači da vlade moraju napustiti Dubai sa “jasnim razumevanjem” onoga što je potrebno između sada i COP30 u Brazilu.

cop 28 fosilna goriva
Foto: COP28 UAE / Christopher Pike / Flickr

“Dakle, kako se približavamo završetku COP28, moja glavna poruka je jasna:

“Moramo da zaključimo COP28 sa ambicioznim rezultatom koji pokazuje odlučujuće delovanje i verodostojan plan da očuvamo 1.5 i zaštitimo one na prvoj liniji klimatske krize”, rekao je Gutereš.

“Ne možemo stalno gurati stvar pod tepih. Stigli smo do kraja – i gotovo smo bez vremena.”

Još jedan zvaničnik koji duboko učestvuje u pregovorima, Simon Štil, izvršni sekretar Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama, rekao je u ponedeljak novinarima da “klimatski vukovi” i dalje stoje pred vratima sveta kako pregovori dostižu vrhunac na samitu.

“Nemamo ni jednog minuta za gubljenje u ovoj ključnoj poslednjoj etapi i niko od nas nije mnogo spavao”, dodao je. Rekao je da su “oblasti u kojima je potrebno pregovarati” značajno sužene, posebno u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i “tranzicijom uz odgovarajuće sredstva podrške za njeno sprovođenje.”

Na direktno pitanje da li je moguće da pregovarači napuste Dubai bez sporazuma, Štil nije porekao da bi to moglo da se dogodi.

Šta se dešavalo prethodnih dana

Obećanja o smanjenju emisija koje je dalo više od 100 zemalja i 50 firmi za fosilna goriva na početku COP28 nisu dovoljne da ograniče globalno zagrevanje na 1.5°C, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u nedelju.

IEA je analizirala dva dobrovoljna obećanja data 2. decembra:

130 zemalja se složilo da će trostruko povećati obnovljivu energiju i poboljšati energetsku efikasnost do 2030. godine. 52 naftne i gasne kompanije obećale su da će prestati sa sagorevanjem i eliminisati gotovo sve curenje metana do 2030. godine. Ako ova obećanja budu ispunjena, to bi smanjilo emisije za 4 milijarde metričkih tona CO2 ekvivalenata do 2030. To je 30 odsto onoga što je potrebno da se zagrevanje ograniči na 1.5C iznad preindustrijskih nivoa.

“To ne bi bilo ni blizu dovoljno da svet usmeri na put dostizanja međunarodnih ciljeva u vezi sa klimom”, kaže IEA.

Vitalnu obnovu i zaštita mangrova

S obzirom na to da je priroda u fokusu na COP28 danas, 21 zemlja podržala je Mangrove Breakthrough, projekat koji ima za cilj obnovu i zaštitu 15 miliona hektara mangrova širom sveta do 2030. godine.

Mangrovi ne samo da su stanište biodiverziteta, već deluju i kao rezervoari ugljenika, poboljšavaju i održavaju lokalni kvalitet vode i pomažu u smanjenju erozije obale.

“Ovi ključni ekosistemi pružaju rešenja za dobitak-gubitak-dobitak za klimu, biodiverzitet i ljude”, kaže Pepe Clarke, lider WWF Global Oceans.

“Njihova zaštita i obnova generišu odličan povrat ulaganja, zbog čega je Mangrove Breakthrough moćan alat za postizanje uticaja u velikom obimu.

“Kada pravilno finansiramo obnovu, zaštitu i održivo upravljanje okeanskim ekosistemima, otključavamo snažna rešenja zasnovana na prirodi za suočavanje s klimatskim promenama.”

U Evropi, projekat su podržale Belgija, Nemačka, Norveška, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Armija zelenih “greenwashing” botova COP28 otkrivena na društvenim mrežama

Platforma X – nekadašnjiTviter – preplavljena je sa 1.900 botova za “greenwashing” kojo promovišu ekološki prihvatljivu sliku trenutnog predsedavanja COP28, otkrio je ekspert za dezinformacije Mark Oven Džouns.

Čini se da je obimna mreža botova usklađena sa spoljnom politikom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Istraživač je do sada identifikovao 22 “generalna” naloga koja pokreću razgovor, i više od 1.850 naloga koji funkcionišu kao “minioni”, pojačavajući sadržaj generisan od strane generalnih naloga.

Slični botovi su identifikovani pre COP-a u junu, a ovi nalozi su kasnije obrisani.

Veliki broj lobista za meso i mleko na COP28

340 lobista iz industrije industrijske poljoprivrede prisutni su na COP28, otkrilo je istraživanje DeSmoga.

Lobisti za meso i mleko posebno su dobro zastupljeni sa 120 delegata u Dubaiju, što je trostruko više u odnosu na COP27. To uključuje Severnoamerički institut za meso, koji ima istoriju negiranja klimatskih nauka.

Francuska je dovela predstavnike kompanije Danone i lanc supermarketa Carrefour, dok je Danska dovela firmu za mleko Arla.

Stručnjaci upozoravaju da predstavnici industrije guše glas malih porodičnih farmi, koje proizvode trećinu hrane u svetu, ali imaju samo 100 predstavnika na COP28.

Pre samita, DeSmog i The Guardian izvestili su da se industrijske kompanije za meso i mleko i njihove povezane lobističke grupe pripremaju za veliku kampanju kako bi ubedile donosioce odluka da je meso dobro za životnu sredinu.

“S većim proverama emisija iz mesnih i mlečnih kompanija, nije iznenađujuće što pojačavaju igru kako bi sprečile svaki ishod COP-a koji bi mogao ometati njihove operacije”, kaže Ben Lilliston nevladine organizacije Institute for Agriculture and Trade Policy. “Ipak, trostruko povećanje delegata je uznemirujuće – to ističe hitnu potrebu za reformama koje ograničavaju korporativni uticaj na sastancima UN-a o klimi.”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap