fbpx

Počeo COP28: Živimo kroz klimatski kolaps u realnom vremenu

Počeo COP28: Živimo kroz klimatski kolaps u realnom vremenu
Foto: Pre-COP / COP28 UAE / Flickr

Samit COP28 o klimatskim promenama otvoren je u Dubaiju pošto je šef UN potvrdio da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji.


„Živimo kroz klimatski kolaps u realnom vremenu“, rekao Antonio Gutereš na otvaranju COP28, moleći svetske lidere da deluju.

Kontroverzno, domaćin samita su Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od najvećih svetskih zemalja u proizvodnji nafte, a naftni šef Sultan al-Džaber nadgleda samit.

U svom uvodnom obraćanju, Džaber rekao je da ovaj samit mora biti onaj koji ispunjava obećanja – uključujući 100 milijardi dolara za fond za pomoć zemljama u razvoju da se nose sa klimatskim promenama.

Takođe je ukazao na važnost dekarbonizacije energetskog sistema, rekavši: „Neka istorija odrazi činjenicu da je ovo Predsedništvo koje se hrabro angažovalo u pregovorima sa naftnim i gasnim kompanijama. Imali smo mnogo diskusija. Da vam kažem, nije bilo lako.

„Ali sada, mnoge od ovih kompanija se obavezuju da će po prvi put smanjiti emisiju metana do 2030. I mnoge nacionalne naftne kompanije su po prvi put usvojile neto nulte ciljeve za 2050.”

Nakon navoda da je Al Džaber – koji je i izvršni direktor Adnoka – koristio pregovore o klimi za postizanje sporazuma o nafti i gasu, njegovi dalji potezi i govori o fosilnim gorivima će se i dalje pažljivo pratiti.

Četiri najvažnije teme COP28

Može li samit u jednoj od najbogatijih naftnih država na svetu da donese smislenu akciju u vezi sa klimatskim promenama? Videćemo u naredne dve nedelje – evo ključnih pitanja u igri:

Obaveze: Na vrhu dnevnog reda je pokušaj da se postigne sporazum kako bi obećanja vlada o klimatskim akcijama bila sveobuhvatnija – pokrivajući emisije iz svih ekonomskih aktivnosti, uključujući hranu i poljoprivredu, na primer.

Obnovljivi izvori energije: Jedan od ciljeva UAE je da natera svet da se potpiše da utrostruči svetski kapacitet obnovljive energije do 2030. godine – ovo su već dogovorile SAD, Kina i druge zemlje G20.

Novac: Veliki uspeh COP27 u Egiptu 2022. bio je dogovor o stvaranju novog fonda za „gubitak i štetu“ koji bi pomogao u suočavanju sa klimatskim katastrofama u najsiromašnijim zemljama. Ali koje zemlje – ako ih ima – će uložiti novac u fond?

Fosilna goriva: Da li bi svet trebalo da „postupno ukine“ naftu i gas?

Lobiranje kompanija na COP28

Naftne kompanije nisu jedina industrija na koju treba obratiti pažnju na početku COP28. Velike mesne kompanije i lobističke grupe okupile su na samitu, pokazalo je istraživanje Desmog-a.

Dokumenti u koje su Desmog i britanski list Gardijan imali uvid otkrivaju da mesna industrija ima usaglašen komunikacioni plan da utiče na kreatore politike.

Ovo uključuje predstavljanje mesa kao „održive ishrane“, prema dokumentima koje je izradila Globalna mesna alijansa (GMA) koju finansira industrija.

Emisije gasova staklene bašte zbog kojih se Zemlja zagreva i dalje rastu, ali naučnici kažu da se moraju skoro prepoloviti u narednih sedam godina. Planeta ide ka katastrofalnim promenama prema sadašnjoj politici, kažu oni, uključujući ekstremnije toplotne talase, padavine i porast nivoa mora.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap