fbpx

Sirijska nafta i dalje preti eko-sistemu Mediterana

Sirijska nafta i dalje preti eko-sistemu Mediterana

Nafta koja se prošle nedelje izlila u Siriji uočene je južnije od obale kiparskog rta Greko, a zvaničnici sa obe strane podeljenog ostrva pokušavaju da se izbore sa katastrofom.

Kako prenose kiparski Grci, tragove nafte uočio je u sredu ribarski brod u južnom delu Kipra, tridesetak nautičkih milja severoistočno od rta Greko. Drugi izveštaji ukazuju na to da je udaljenost naftne mrlje od obale 55 milja.

Naftna mrlja je ove nedelje postala glavna vest nekoliko dana nakon što je objavljeno da je vidljiva blizu severoistočnog dela Kipra. Izlivanje je nastalo zbog curenja goriva u Siriji, koje se tokom nekoliko dana proširilo Sredozemnim morem.

Kiparsko-turski mediji saopštili su da su zvaničnici na severu utvrdili u sredu da nema zagađenja u DipKarpazu, poznatom i kao rt Apostlos Andreas, duž obale na severoistoku.

Policijski helikopter kiparskih Grka poslan je da pregleda novo područje južnije, nakon što se činilo da su se mali delovi izlivene nafte odvojili od sloja na severu, prema rečima ministra poljoprivrede Kostasa Kadisa.

“Na velikoj je udaljenosti od kiparske obale, imamo uspostavljene mehanizme za upravljanje ovim”, rekao je Kadis.

Slične komentare dali su i turski zvaničnici dan ranije, nakon što je Ankara poslala timove za odgovor u to područje.

“Preduzimamo neophodne mere mobilizovanjem naših resursa kako bismo sprečili svaku mogućnost da se izlivanje pretvori u ekološku katastrofu”, rekao je potpredsednik Turske Fuat Oktai, prenosi novinska agencija Anadolu.

Nije jasno da li bi odvojeni delovi mogli da pomognu stručnjacima da utvrde novu putanju kretanja izlivanja.

Da, podsetimo, sirijski zvaničnici saopštili su prošle nedelje da je rezervoar napunjen sa više od 15.000 tona goriva iscureo od 23. avgusta u termoelektrani u primorskom gradu Banijas.

Ranije ove godine, izlivanje nafte kraj izraelske obale opustošilo je plaže zemlje i ostavilo naslage katrana širom libanske obale.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap