fbpx

Šef UN upozorava na gubitak poverenja ako izostane dogovor na Cop27

Šef UN upozorava na gubitak poverenja ako izostane dogovor na Cop27
Foto: UNclimatechange / Kiara Worth / Flickr

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, doleteo je u pokušaju da spase problematične klimatske pregovore u Egiptu, upozoravajući na „slom poverenja“ između bogatih i siromašnih vlada koji bi mogao da uništi nade da će doći do dogovora.

On je pozvao zemlje da pronađu zajednički jezik, poslednjeg dana klimatskog samita UN-a Cop27 u Šarm el Šeiku.

„Jasno je, kao i u prošlim vremenima, došlo do sloma poverenja između severa i juga, kao i između razvijenih i ekonomija u usponu“, rekao je on. „Ovo nije vreme za upiranje prstom. Igra okrivljavanja je recept za obostrano sigurno uništenje.”

Gutereš se u četvrtak pojavio zajedno sa egipatskim ministrom spoljnih poslova i predsednikom pregovora Samehom Šukrijem, koji je dao sumornu ocenu stanja pregovora sa samo jednim punim danom zvaničnog vremena za pregovore.

„Očigledno je jasno da u ovoj kasnoj fazi procesa Cop27 još uvek postoji niz pitanja gde napredak i dalje nedostaje, uz uporna različita gledišta među strankama“, rekao je Šukri.

Postoje četiri ključna pitanja: planovi zemalja da smanje emisije gasova staklene bašte u skladu sa ograničavanjem globalnog grejanja na 1,5C iznad predindustrijskog nivoa; kako pomoći siromašnim zemljama da se prilagode posledicama klimatske krize; finansiranje siromašnih zemalja za smanjenje emisija i prilagođavanje ekstremnim vremenskim uslovima; i gubitak i šteta, koji pokriva načine pomoći zemljama pogođenim najgorim razaranjima klimatskih katastrofa.

Na svakom od njih, Shoukri je naveo ozbiljne neuspehe. „Radni program za ublažavanje uticaja [na smanjenju emisija] tek treba da postigne željeni ishod. Adaptacija je i dalje otežana proceduralnim pitanjima. Ambiciozni rezultati u oblasti finansija još uvek nisu ostvareni. A što se tiče gubitaka i štete, stranke se klone donošenja teških političkih odluka“, rekao je on.

Gutereš apelovao je na vlade.

„Pošaljite jasan signal da se glasovi onih koji su na prvoj liniji krize konačno čuju“, rekao je on. „Odrazite hitnost, obim i golemost izazova sa kojima se suočavaju mnoge zemlje u razvoju. Ne možemo nastaviti da uskraćujemo klimatsku pravdu onima koji su najmanje doprineli klimatskoj krizi, a najviše su povređeni.

Dvonedeljni razgovori imaju još samo jedan dan do zvaničnog roka u petak uveče, ali skoro sigurno će se nastaviti do vikenda.

Ranije u toku dana, egipatsko predsedništvo objavilo je rani nacrt potencijalnog „teksta na naslovnoj strani“, čiji je cilj da navede ključne ishode pregovora. U dokumentu na 20 stranica navedene su rezolucije o pitanjima koja se kreću od hrane i poljoprivrede do predstavljanja mladih. Što se tiče suštinskih pitanja, međutim, bilo je praznina, popunjenih tekstom „placeholder“ koji pokazuje da nijedan dogovor nije blizu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap