fbpx

Rat u Ukrajini izazvao “zlatnu groznicu” za fosilnim gorivom

Rat u Ukrajini izazvao “zlatnu groznicu” za fosilnim gorivom
Foto: Ehimetalor Akhere Unuabona, Unsplash

Svet svedoči „zlatnoj groznici“ za nove projekte fosilnih goriva, navodi izveštaj vodećih istraživača klimatskih promena.

Rastuće cene energenata podstaknute ruskom invazijom na Ukrajinu dovele su do novih investicija u naftu i gas.

Izveštaj Climate Action Tracker (CAT) navodi da svet rizikuje da bude zaključan u „nepovratnom zagrevanju“.

Postoji širok konsenzus da se emisija gasova proizvedenih od fosilnih goriva mora dramatično smanjiti do 2030. godine.

To se smatra jedinim putem koji će zadržati globalnu temperaturu na 1,5 stepeni i izbeći najštetnije posledice klimatskih promena.

„Čini se da zaista postoji zlatna groznica za novu infrastrukturu fosilnih goriva“, rekao je za BBC News profesor Niklas Hohne sa NevClimate instituta. „Navodno pomaže u kratkoročnom snabdevanju energijom, ali nova infrastruktura kada bude izgrađena biće tu decenijama i definitivno ćemo propustiti klimatske ciljeve“.

Rat u Ukrajini ne sme biti izgovor

Izveštaj je objavljen u trenutku kada se diplomate sastaju na konferenciji UN o klimatskim promenama u Bonu usred novih briga o energetskoj bezbednosti.

Američki izaslanik za klimatske promene Džon Keri upozorio je u intervjuu za BBC uoči konferencije da se rat u Ukrajini ne sme koristiti kao izgovor za produženje globalnog oslanjanja na ugalj. On je kritikovao brojne velike zemlje jer nisu ispunile obećanja koja su dala na samitu o klimi COP26 2021.

Od početka rata u Ukrajini većina zapadnih zemalja je nastojala da smanji ili potpuno prestane da kupuje ruska fosilna goriva.

Mnogi su najavili ambicioznije ciljeve za prelazak na obnovljive izvore energije kao što su vetar i solarna energija, istovremeno tražeći neruske izvore gasa i nafte.

Climate Action Tracker (CAT) kaže da su nova postrojenja za tečni prirodni gas (LNG) sada predložena u Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Holandiji i Kanadi. SAD, Katar, Egipat i Alžir su potpisali ugovore o izvozu LNG-a u različite delove EU, dok se gasni projekti oživljavaju u zapadnoj Africi.

“Nepovratno zagrevanje”

„Ako se svi ovi planovi ostvare, oni će ili završiti kao ogromna nasukana imovina ili će zaključati svet u nepovratno zagrevanje“, kaže se u izveštaju CAT-a.

Naučnici UN-a su identifikovali određene događaje poput topljenja velikih ledenih pokrivača ili permafrosta, koji bi mogli da deluju kao „prelomne tačke“ koje izazivaju dalje ubrzane klimatske promene.

Planovi EU da se udalji od korišćenja ruskih fosilnih goriva i pređe na obnovljive izvore su kritikovani zbog toga što nastavlja da finansira infrastrukturu fosilnih goriva.

U okviru onoga što se zove “REpowerEU” do 12 milijardi evra je namenjeno za gasovode i objekte za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), što je, kako Evropska komisija kaže, kratkoročni potez za obezbeđivanje snabdevanja energijom uz izgradnju obnovljivih kapaciteta.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap