fbpx

Propao pokušaj Lega da napravi kockice od reciklirane plastike

Propao pokušaj Lega da napravi kockice od reciklirane plastike
Foto: Xavi Cabrera, Unsplash

Nakon više od dve godine ispitivanja, najveći proizvođač igračaka na svetu nije uspeo da napravi kockice koje smanjuju emisije ugljenika.

Danska kompanija Lego objavila je da odustaje od planova da pravi reciklirane plastične kockice nakon što je utvrdila da bi korišćenje takvih materijala rezultiralo većim emisijama ugljenika.

Kompanija je saopštila u ponedeljak da se “odlučila da ne ide dalje” u pravljenju svojih prepoznatljivih šarenih kockica od recikliranih plastičnih boca napravljenih od polietilena tereftalata, poznatog kao PET.

Nakon više od dve godine ispitivanja, zaključeno je da “materijal ne smanjuje emisije ugljenika”.

Međutim, najveći proizvođač igračaka na svetu ističe da ostaje posvećen svom cilju da pronađe održive materijale za svoje Lego kockice i postavio je rok do 2032. godine.

Kakve održive alternative istražuje Lego?

Pre više od dve godine, Lego – koji svoje kockice proizvodi od plastike bazirane na nafti – počeo je istraživanje mogućeg prelaska na reciklirane plastične boce napravljene od PET plastike, koja ne gubi na kvalitetu pri recikliranju.

Lego je investirao “više od 1,13 milijarde evra u inicijative održivosti” kao deo napora da pređe na održivije materijale i smanji emisije ugljenika za 37 odsto do 2032. godine.

Kompanija navodi da trenutno “ispituje i razvija Lego kockice napravljene od različitih alternativnih održivih materijala, uključujući druge reciklirane plastike i plastike napravljene iz alternativnih izvora, poput e-metanola”.

Šta je e-metanol?

E-metanol, takođe poznat kao zeleni metanol, je vrsta metanola proizvedena korišćenjem održivog i ekološki prihvatljivog procesa.

Nastaje kombinovanjem otpadnog ugljen-dioksida (CO2) sa vodonikom (H2) koji se generiše procesom koji koristi obnovljivu energiju za razdvajanje molekula vode (H2O) na vodonik i kiseonik (O2). Ovaj metod suštinski uhvata i reciklira CO2, čineći ga ekološki prihvatljivijom alternativom tradicionalnoj proizvodnji metanola, koja često zavisi od fosilnih goriva.

Lego je spomenuo svoje istraživanje e-metanola kao jednu od održivih alternativa koje razmatra za svoje proizvode kao deo svoje posvećenosti smanjenju emisija ugljenika i korišćenju ekološki prihvatljivijih materijala.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap