fbpx

Poboljšanje kvaliteta vazduha ubrzalo je globalno zagrevanje

Poboljšanje kvaliteta vazduha ubrzalo je globalno zagrevanje
Foto: Maxim Tolchinskiy, Unsplash

Međunarodni istraživački tim je koristio satelitske podatke kako bi pokazao da su koncentracije zagađujućih čestica značajno smanjene od 2000. godine. Ovo je poželjno zbog njihovog uticaja na zdravlje. Ali to je takođe od velikog značaja iz drugog razloga, jer je smanjilo efekat hlađenja čestica na klimu.

Globalno zagrevanje je uzrokovano emisijom gasova staklene bašte. Prema Međuvladinom panelu za klimatske promene (IPCC), do 2019. godine temperatura je porasla za 1,1 stepen Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

Međutim, istovremeno sagorevanje fosilnih goriva emituje aerosole, u obliku zagađujućih čestica poput čađi ili sumporne kiseline, koji hlade našu klimu. Oni reflektuju sunčevu svetlost i takođe povećavaju reflektivnost oblaka. Kako navodi IPCC, prisustvo aerosola u atmosferi uslovilo je da klima bude 0,5 stepeni Celzijusa hladnija u 2019. nego bez njih.

Studija dokumentuje široko rasprostranjene dokaze o ovom smanjenom efektu.

U novoj međunarodnoj analizi, profesor Johanes Kvas, meteorolog sa Univerziteta u Lajpcigu, i kolege iz cele Evrope, Kine i SAD su dokumentovali snažne dokaze o ovom uticaju na klimu poboljšanog kvaliteta vazduha.

“Analizirali smo podatke sa NASA satelita Terra i Akua. Oni pružaju sveobuhvatna satelitska posmatranja Zemlje od 2000. godine, mereći dolaznu i izlaznu radijaciju, ali i oblake i zagađenje aerosolom. Ovo poslednje se značajno smanjilo širom Severne Amerike, Evrope i Istočne Azije od 2000. godine“, kaže profesor Johanes Kvaas, glavni autor studije, koju su na sastanku pokrenula dva evropska istraživačka projekta CONSTRAIN i FORCES.

Poboljšanje kvaliteta vazduha znači ubrzanje pokretača globalnog zagrevanja u odnosu na prethodni period.

“Našu studiju ne treba tumačiti tako da sada treba da emitujemo više aerosola za hlađenje klime. Naprotiv: aerosoli su štetni po ljudsko zdravlje i životnu sredinu, zbog čega moramo da nastavimo da smanjujemo emisije”, zaključuje Kvas.

I zato je zakon o kvalitetu vazduha postao sve stroži od 1970-ih i sprovodi ga sve više zemalja. Profesor Kvas i njegove kolege u novoj studiji naglašavaju sve hitniju potrebu za brzim i snažnim smanjenjem emisije gasova staklene bašte.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap