fbpx

Objavljen nacrt sporazuma Cop26

Objavljen nacrt sporazuma Cop26

Nacrt sporazuma COP26 objavljen je u petak i zadržava referencu na fosilna goriva, uprkos žestokoj kampanji velikih proizvođača uglja, nafte i gasa da se ona ukloni.

Nacrt je objavljen poslednjeg dana dvonedeljne konferencije, ali nije konačan – biće potrebno da svih 197 prisutnih strana pristane na njega.

Iako zadržava referencu na fosilna goriva, jezik je malo razvodnjen od ranije verzije piše CNN. Aktuelni nacrt poziva na ubrzanje „ukidanja energije iz uglja i neefikasnih subvencija za fosilna goriva“. Raniji nacrt nije uključivao reč „neefikasno“.

Ipak, ako se zadrži, čak i u svom sadašnjem obliku, to bi bio prvi klimatski sporazum COP u kojem se pominje uloga fosilnih goriva, najvećeg doprinosa klimatskoj krizi koju je stvorio čovek.

Šta sve piše u nacrtu

CNN navodi da su Saudijska Arabija, Kina, Rusija i Australija lobirala za uklanjanje članaka o fosilnim gorivima.

U nacrtu, koji je objavilo predsedništvo COP26, takođe se navodi da bi svet trebalo da teži da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepena C.

Dokument „priznaje da će uticaji klimatskih promena biti mnogo manji pri porastu temperature od 1,5 °C u poređenju sa 2 °C i odlučuje da nastavi sa naporima da se povećanje temperature ograniči na 1,5 °C“.

Da bi se to postiglo, potrebno je „brzo, temeljno i trajno smanjenje globalnih emisija gasova staklene bašte“. Što je u skladu sa naučnim projekcijama koja pokazuje da svet mora da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepena Celzijusa.

Ključna analiza objavljena u utorak kaže da je svet na putu zagrevanja od 2,4 stepena. To bi značilo da bi se rizici od ekstremnih suša, šumskih požara, poplava i nestašice hrane dramatično povećali, kažu naučnici.

U sporazumu se, takođe, od zemalja traži da pojačaju svoju podršku siromašnijim zemljama koje se bore protiv klimatskih promena.

Slede teški pregovori

Nacrt sporazuma druga je verzija objavljena ove nedelje. Vlade i predstavnici pregovarali su o detaljima prvog nacrta objavljenog u sredu.

Ključna tačka blokade bilo je finansiranje klimatskih promena – novac koji su bogatije zemlje obećale siromašnijim zemljama za borbu protiv klimatskih promena.

Razvijene zemlje odgovorne su za većinu emisija gasova staklene bašte, ali zemlje u razvoju trpe najgore posledice klimatskih promena.

Očekuje se da će pregovori oko poslednjeg nacrta trajati do kasno u noć, a moguće da ćese preliti i na subotu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap