fbpx

Nestašica vode: 100 ključnih globalnih pitanja

Nestašica vode: 100 ključnih globalnih pitanja
Foto: Gyan Shahane, Unsplash

Nedavni intenzivni toplotni talasi u Indiji i rasprostranjene suše u SAD istakle su potrebu za globalnim pristupom rešavanju hronične nestašice vode.

Sada, nova istraživanja okupila su struku iz celog sveta da pomogne u rešavanju trenutnih i budućih izazova u vezi sa vodom.

Ključne identifikovane oblasti uključuju nedostatak vode, kanalizaciju i klimatsku dinamiku. Ali glavna briga je način na koji su vlade opremljene da se nose sa ovim izazovima.

„Jedno od ključnih pitanja koje je pokrenuto bilo je upravljanje“, rekla je koautorka izveštaja dr Alesia Ofori, istraživačica za upravljanje vodom i sanitarnim čvorovima na Školi za politiku i međunarodne studije Univerziteta u Lidsu.

„Na globalnom jugu ispitanici se pitaju zašto moraju da slušaju globalni sever. Oni na globalnom jugu znaju u čemu su problemi i pozivaju na velike promene u pristupu podacima kako bi se bolje pripremili za ekstremne vremenske prilike. “

Više od 400 ispitanika je učestvovalo u studiji, u kojoj su pitanja o globalnim izazovima vezanim za vodu podneta iz zemalja širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, Indiju, Španiju, Kolumbiju, Peru, Meksiko, Argentinu, Južnu Afriku i Tanzaniju.

„Tema koja se stalno ponavlja bila je poziv na pravdu vode“, rekao je dr Ofori. „Oni žele pravdu za marginalizovano stanovništvo koje pati od prekomerne potrošnje i zagađenja bogatih. Postoji i poziv na pravdu za lokalne i planetarne ekosisteme koji su uništeni neuspehom upravljanja na globalnom nivou”.

Stiglo više od 4.000 odgovora

Studija, „100 najboljih globalnih pitanja o vodi: rezultati vežbe za utvrđivanje opsega“, upravo je objavljena u One Earth i uključuje koautore sa Univerziteta u Jorku, Univerziteta Bredford i Global Vater Partnership-Tanzanija.

Istraživački tim je prikupio više od 4.000 odgovora od 400 ispitanika, koji su zatim suženi na 100 ključnih pitanja o vodi sa kojima se planeta danas suočava.

100 pitanja grupisano je pod temama:

  • voda i kanalizacija za ljudska naselja;
  • upravljanje rizicima bezbednosti vode i sanitacije;
  • sigurnost i nedostatak vode;
  • hidroklima-ekosistem- Antropocenska dinamika;
  • upravljanje na više nivoa; i proizvodnju znanja.

Prema istraživačkom timu, partnerstva u sektoru voda su potrebna na globalnom nivou kako bi se informisalo o donošenju odluka vlada o pitanjima vode koja se kreću od nivoa domaćinstava do planetarnog nivoa.

Koautor profesorka Ana Mde, takođe sa Škole za politiku i međunarodne studije u Lidsu, rekla je da “100 glavnih globalnih pitanja o vodi demonstriraju zahtev globalnog sektora vode da se pozabavi posledicama neuspeha ljudskog upravljanja vodnim resursima”.

„Ovi neuspesi su očigledni na dnevnoj bazi širom planete – od tekućih suša u SAD do katastrofalnih efekata toplotnih talasa u Indiji – i naglašavaju potrebu za zajedničkim naporima u interdisciplinarnom istraživanju i delovanju. Ovih 100 pitanja takođe naglašava važnost pravde za marginalizovanu ljudsku populaciju i potrebu za saradnjom kako bi se osiguralo da politike vode i kanalizacije budu usklađene sa trenutnim potrebama pojedinaca, stanovništva na različitim nivoima”, navela je ona.

Koautor dr Viktor Kongo, iz Globalnog partnerstva za vodu u Tanzaniji, rekao je da “studija pruža dobru platformu za razmišljanje i internalizaciju putanje našeg istraživanja – šta znamo, šta ne znamo i što hitno treba da znamo. “


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap