fbpx

Naftna mrlja veličine Njujorka se širi Mediteranskim morem

Naftna mrlja veličine Njujorka se širi Mediteranskim morem

Nafta koja se izlila iz najveće sirijske rafinerije raste i širi se Sredozemnim morem.

Naftna mrlja pretila je da zagadi severnu obalu Kipra, međutim počela je da se udaljava zahvaljujući promeni smera vetra, saopštile su u sredu popodne zvaničnici turskog dela ovog ostrva.

Na osnovu satelitskih snimaka procenjuje se da se u more izlilo i do 20.000 tona nafte, a kompanija Orbital EOS je u poslednjem izveštaju navela da je sloj gust na samo dva i po kvadratna kilometara, a da je ostatak tanak film koji se presijava – i koji brzo isparava.

Prema rečima sirijskih zvaničnika rezervoar napunjen sa 15.000 tona goriva curi od 23. avgusta u termoelektrani u sirijskom primorskom gradu Banijas. Oni tvrde da su uspeli da curenje stave pod kontrolu.

Analiza satelitskih snimaka kompanije Orbital EOS pokazuje da je izlivanje nafte bilo veće nego što se prvobitno mislilo, te da naftna mrlja pokriva oko 800 kvadratnih kilometara – područje veličine Njujorka. Kompanija je za CNN rekla u utorak uveče da je naftna mrlja udaljena oko 7 kilometara od kiparske obale.

Kiparska agencija za ribarstvo i istraživanje mora saopštiloa je u utroa je da bi, na osnovu simulacije kretanja izlivanja nafte i meteoroloških podataka, ta mrlja mogla da stigne do rta Apostlos Andreas “u naredna 24 sata”.

Razarajuće posledice naftnih mrlja

Nafta prekriva sve što dodirne i postaje nepoželjni, ali dugoročni deo ekosistema u koji uđe.

Izlivanje nafte može imati veliki uticaj na gubitak staništa životinja i riba. Teška ulja mogu uticati na nekoliko funkcija organizma, poput disanja, hranjenja i termoregulacije. Istovremeno, čitav ekosistem može privremeno da se promeni zbog hemijskih komponenti i elemenata prosutog ulja koji su toksični za životnu sredinu.

Više od 30 godina je prošlo od izlivanja nafte kompanije Exxon Valdez na obali Aljaske, a studija koju je sprovela Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) pokazala je da je 26.000 galona nafte još uvek zarobljeno u pesku duž obale ove američke države, uprkos velikim naporima na čišćenju. Naučnici koji su sproveli studiju utvrdili su da je zaostala nafta opadala za manje od četiri odsto godišnje od 1989, kada se ova katastrofa dogodila.

Izlivanje nafte kompanije Exxon Valdez ubilo je 2.800 morskih vidri, 300 tuljana i do 22 kitova ubice.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap