fbpx

Luis Pju će preplivati Crveno more kako bi skrenuo pažnju na izumiranje koralnih grebena

Luis Pju će preplivati Crveno more kako bi skrenuo pažnju na izumiranje koralnih grebena
Foto: Francesco Ungaro, Unsplash

Plivač Luis Pju u nameri da istakne ranjivost koralnih grebena i okeana uoči COP27 pokušaće da prepliva Crveno more.

On je za BBC Nevs rekao da želi da svetski lideri „dignu glavu u vodu da vide šta rizikujemo da izgubimo ako ne preduzmemo hitne mere“.

Ovo će biti prvi zabeleženi pokušaj preplivavanja Crvenog mora, a cilj mu je da pređe udaljenost od 160km za dve nedelje.

Pju je za BBC News rekao da želi da svetski lideri „gurnu glavu u vodu da vide šta rizikujemo da izgubimo ako ne preduzmemo hitne mere“.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lewis Pugh (@lewis.pugh)

 

Predstavnici država će se okupiti u Šarm el Šeiku na COP27 u novembru kako bi razgovarali o tome kako se svet bori sa rastućim temperaturama.

Njegovo putovanje počelo je u Saudijskoj Arabiji i vodiće ga kroz jednu od najprometnihih brodskih puteva na svetu, koji vodi do Sueckog kanala. Ponovo će dodirnuti zemlju u Hurgadi u Egiptu.

Dragocene koralne grebene preko kojih pliva opisuje kao „veličanstvene“.

„Plivao sam u koralnim grebenima koji su tako neverovatno lepi i biološki raznovrsni. Ima riba svih boja i oblika. Ali onda sam se vratio nekoliko godina kasnije i ostalo ih jako malo“, rekao je za BBC News.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lewis Pugh (@lewis.pugh)

Koralni grebeni su posebno osetljivi na klimatske promene. UN upozoravaju da će, ako globalne temperature porastu za 1,5 stepeni, 90 odsto grebena nestati.

Pju je pozvao svetske lidere da preduzmu mere kako bi značajno smanjili svoje emisije gasova staklene bašte i zaštitili 30 odsto svetskih okeana.

„Ogromna većina još uvek mora da shvati koliko brzo se to dešava i kakav će ogroman uticaj to imati na sve širom sveta“, kaže gospodin Pju.

Pliva već 35 godina i prva je osoba koja je plivala na daljinu u svakom okeanu.

„Ovo je borba da ljudi shvate ogroman uticaj [klimatskih promena] ne samo na sadašnje generacije, već i na svaku buduću generaciju na ovoj planeti“, objašnjava on.

Sa njim je i dr Marijam Saleh Bin Laden, saudijska plivačica, na 9 km. Ona je plivanje opisala kao “kratko, teško i avanturističko”.

„Želeo sam da plivanje uključuje plivače iz celog regiona. Pozvao sam Marijam da mi se pridruži na prvoj deonici jer je ona strastveni humanitarac“, rekao je Pju.

Nakon završetka plivanja, gospodin Pugh će prisustvovati COP27.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap