fbpx

Klimatske promene ugrožavaju i žirafe

Klimatske promene ugrožavaju i žirafe
Foto: Michelle Tresemer, Unsplash

Žirafe u istočnoafričkim savanama se iznenađujuće dobro prilagođavaju rastućim temperaturama uzrokovanim klimatskim promenama. Međutim, prete im sve obilnije padavine, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta u Cirihu i Pensilvanije.

Očekuje se da će klimatske promene izazvati široko rasprostranjeno smanjenje populacija divljih životinja širom sveta. Ali ranije se malo znalo o kombinovanim efektima klimatskih promena i ljudskih aktivnosti na stope preživljavanja ne samo žirafa, već i drugih velikih afričkih biljojeda.

Sada su istraživači sa Univerziteta u Cirihu i Državnog univerziteta Pensilvanije zaključili decenijsku studiju – najveću do sada – o populaciji žirafa u regionu Tarangire u Tanzaniji. Područje istraživanja obuhvatalo je više od hiljadu kvadratnih kilometara, uključujući područja unutar i izvan zaštićenih područja. Suprotno očekivanjima, utvrđeno je da više temperature pozitivno utiču na preživljavanje odraslih žirafa, dok su kišnije vlažne sezone negativno uticale na preživljavanje odraslih i mladučadi.

Prvo istraživanje efekata klimatskih varijacija na opstanak žirafa

Predvođen Monikom Bond, postdoktorskom istraživačkom saradnicom na Odeljenju za evolucionu biologiju i studije životne sredine na Univerzitetu u Cirihu, istraživački tim je kvantifikovao efekte lokalnih anomalija temperature, padavina i zelenila vegetacije na verovatnoću preživljavanja žirafa. Takođe su istraživali da li je klima imala veći uticaj na žirafe na koje je takođe uticala ljudska aktivnost na ivicama zaštićenih rezervata.

„Proučavanje efekata klime i ljudskih pritisaka na dugovečne životinje koje se sporo razmnožavaju poput žirafe zahteva praćenje njihove populacije u dužem vremenskom periodu i na velikoj površini, dovoljno da se obuhvate i klimatske varijacije i bilo koje trenutne ili odložene efekte na opstanak“, rekla je Bond. Tim je dobio skoro dve decenije podataka o lokalnim padavinama, zelenilu vegetacije i temperaturi tokom kratkih kiša, dugih kiša i sušne sezone u Tanzaniji, a zatim je pratio sudbinu 2.385 žirafa svih uzrasta i tokom poslednjih osam godina ovog dvodecenijskog perioda.

Iznenađujući efekti temperature na preživljavanje žirafa

Tim je predvideo da će više temperature naštetiti odraslim žirafama jer bi njihova veoma velika veličina tela mogla da ih pregreje, ali su u stvari otkrili da više temperature pozitivno utiču na preživljavanje odraslih žirafa.

„Žirafa ima nekoliko fizičkih osobina koje joj pomažu da se ohladi, kao što su dug vrat i noge za gubitak toplote isparavanjem, specijalizovane nosne šupljine, zamršena mreža arterija koje snabdevaju krv krvlju u mozgu i mrlje koje zrače toplotu“, primetili su Derek Li, vanredni profesor biologije na Državnom univerzitetu Pensilvanije i viši autor studije.

Međutim, Li je takođe istakao da „temperature tokom našeg perioda istraživanja možda nisu premašile podnošljiv termalni opseg za žirafe, a ekstremni toplotni talas u budućnosti mogao bi otkriti prag iznad kojeg bi ove ogromne životinje mogle biti povređene.

Preživljavanje odraslih žirafa i teladi je smanjeno tokom kišnijih vlažnih sezona, što su istraživači pripisali mogućem porastu parazita i bolesti.

Prethodna studija u regionu Tarangire pokazala je da je intenzitet gastrointestinalnih parazita žirafa bio veći tokom kišne sezone nego u sušnoj sezoni, a velike poplave su izazvale ozbiljne epidemije bolesti za koje se zna da uzrokuju smrtnost žirafa, kao što su virus groznice Rift Veli i antraks. Sadašnja studija je takođe otkrila da veća zelenost vegetacije smanjuje preživljavanje odraslih žirafa, potencijalno zato što brži rast listova smanjuje kvalitet hranljivih materija u hrani žirafa.

Ljudski pritisak stavlja dodatni stres na već opadajuću populaciju

Klimatske efekte pogoršala je blizina žirafa ivici zaštićenih rezervata, ali ne tokom svake sezone.

“Naši nalazi pokazuju da su žirafe koje žive u blizini periferije zaštićenih područja najranjivije tokom jakih kratkih kiša. Ovi uslovi verovatno povećavaju rizik od bolesti povezanih sa stokom, a blatnjav teren otežava patrole protiv krivolova, što dovodi do povećanih pretnji po opstanak žirafa”, rekao je Arpat Ozgul, profesor Univerziteta u Cirihu i autor studije.

Tim je zaključio da će projektovane klimatske promene u istočnoj Africi, uključujući obilnije padavine tokom kratkih kiša, verovatno ugroziti postojanje žirafa u jednom od najvažnijih predela na Zemlji za velike sisare, što ukazuje na potrebu za efikasnim planiranjem korišćenja zemljišta i suzbijanjem krivolova. da poboljšaju otpornost žirafa na nadolazeće promene.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap