fbpx

Klimatske promene ubijaju vaš omiljeni napitak

Klimatske promene ubijaju vaš omiljeni napitak
Foto: Milo Miloezger, Unsplash

Delovi sveta pogodni za uzgoj kafe, indijskih oraščića i avokada dramatično će se promeniti kako se svet zagreva.

Najnovije istraživanje pokazalo je da će se ključni regioni za uzgoj kafe u Brazilu, Indoneziji, Vijetnamu i Kolumbiji “drastično smanjiti” za oko 50% do 2050. godine.

Pogodne površine za indijski orah i avokado će se povećati, ali će većina biti daleko od trenutnih lokacija uzgoja.

Autori kažu da se moraju uložiti veći napori da se poljoprivrednicima pomogne da se prilagode.

Ugroženi farmeri

Kafa je jedan od najvažnijih useva na svetu, ne samo kao ključni napitak, već i kao izvor sredstava za život milionima malih farmera.

A zahvaljujući rastućim preferencijama potrošača u bogatijim zemljama, potražnja za avokadom i indijskim orahom značajno je porasla poslednjih decenija.

Iako je pretnja kafi od klimatskih promena dobro dokumentovana poslednjih godina, malo je informacija o tome kako će porast temperature uticati na avokado i indijski orah.

U ovoj studiji, autori su pogledali kako će porast temperature i promenljive stope padavina uticati na tri useva u narednih 30 godina. Istraživači su takođe, po prvi put, uključili informacije o karakteristikama zemljišta i tla.

Kafa je najpodložnija kultura visokim temperaturama. U zemljama koje čine većinu svetske proizvodnje arabike – dominantne sorte kafe – pogodnost za uzgoj će se smanjiti za oko polovinu do 2050. godine, navodi se u izveštaju.

Kako prenosi BBC, u ključnim oblastima će uticaj klimatskih promena biti veći. Došlo bi do smanjenja od 76% u najpogodnijim područjima Brazila za kafu. U Kolumbiji bi se smanjio za 63%.

Neki regioni na severnim i južnim krajevima današnjih oblasti rasta će postati pogodniji, uključujući Argentinu, Južnu Afriku, Kinu i Novi Zeland između ostalih.

Ali, prema autorima, to ne znači da ovi novi regioni mogu lako zameniti postojeće lokacije.

„Ključna poruka za one koji su danas u glavnim proizvodnim regionima je da poljoprivredni sistemi moraju da se prilagode promenljivim uslovima“, rekao je glavni autor Roman Gruter, sa Univerziteta primenjenih nauka u Cirihu.

On dodaje da iako je moguće prilagoditi nove oblasti uz minimalne izmene to ne znači da ćemo dobiti savršene regije za uzgoj kafe u roku od 10 godina ili tako.”

Promene na štetu šuma

Za indijski orah, slika je drugačija. Sve u svemu, oblasti u svetu koje su veoma pogodne za uzgoj useva povećaće se za 17%.

Međutim, u nekim od zemalja koje se trenutno oslanjaju na indijski orah kao ključnu biljnu kulturu, vesti nisu dobre. Indija gubi značajna područja pogodnosti, dok Benin gubi polovinu svojih pogodnih područja pod najnižim modeliranim porastom temperature.

Za avokado je slika takođe komplikovana – posebno u najvećim zemljama proizvođačima.

Meksiko, najveći svetski proizvođač, beleži veliko povećanje pogodnih zemljišta, više od 80%. Međutim, Peru – još jedan veliki uzgajivač – gubi oko polovine svojih pogodnih područja pod istim klimatskim modelom.

Dok porast temperatura i promene u obrascima padavina mogu učiniti neke oblasti pogodnijim, autori su zabrinuti da bi veliki pomak u razvoju ovih useva u novim regionima mogao dovesti do toga da se više šuma pretvori u obradivo zemljište.

„U regionima koji bi mogli postati pogodniji za uzgoj tih useva, važno je osigurati da nema negativnih uticaja na životnu sredinu kao što je krčenje šuma“, rekao je Roman Gruter.

„U svim ovim promenama, lokalni akteri, lokalne zajednice moraju da se uključe u ove procese promena. To bi trebalo da bude stvarno participativno.“


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap