fbpx

Izračunajte: Koliko je vaš grad topliji danas nego kada ste rođeni

Izračunajte: Koliko je vaš grad topliji danas nego kada ste rođeni
Foto: NYT screenshot

Kako se svet zagreva zbog klimatskih promena koje je izazvao čovek, možemo očekivati sve više dana u godini koji će dostići 32 stepena Celzijusa ili više.

Nedavno objavljen izveštaj Ujedinjenih nacija koji je okarakterisan kao “crvani alram za čovečanstvo” upozorava na sve ekstremnije toplotne talase, suše i poplave, kao i na to da se ključna granica temperature biti probijena za nešto više od jedne decenije.

Još 2018. New York Times objavio je kalkulator rasta temperature širom sveta, a ovih dana u jeku alarmantnih izveštaja i upozorenja naučnika on je postao ponovo aktuelan.

Kalkulator pokazuje koliko je porasla temperatura vašeg rodnog grada – a na primeru Beograda to izgleda ovako:

Ako ste rođeni 1986. godine u Beogradu, prosečan broj dana sa temperaturom od 32 i više stepeni je bio 11 godišnje, danas je ovaj broj dupliran – 22 dana godišnje dostiže ili prelazi ovu temperaturu. Za 80. rođendan generacije rođene 1986. godine broj dana dostiće 39 – a mogući ospeg je od 27 do 60 dana sa temperaturom.



Predstavljeni podaci zasnovani su na analizi koju je za NYT sprovela Clima Impact Lab – grupa naučnika, ekonomista i data-analitičara iz Rhodium Grupe, Univerziteta u Čikagu, Univerziteta Rutgers i Univerziteta u Kaliforniji. Ako zemlje nastave sa emitovanjem istorijski visokih stopa, budućnost bi mogla izgledati još toplija.

Veća opasnost od suša i poplava

Prikazana projekcija ovde pretpostavlja da će zemlje ograničiti emisije otprilike u skladu sa prvobitnim obećanjima Pariskog sporazuma, međutim, Srbija nije na putu da ispuni data obećanja i postigne ciljeve na koje se obavezala – kao i većina zemalja potpisnica sporazuma.

Podaci odražavaju samo temperature i ne uzimaju u obzir vlažnost vazduha, što čak i manje ekstremne temperature može učiniti opasnim.

Visoke temperature takođe utiču na proizvodnju hrane (uključujući smanjenje prinosa useva i proizvodnju mleka) i mogu povećati potražnju za električnom energijom. Češći dani od 32 stepena takođe bi mogli pogoršati sušne i požarne uslove u nekim regionima.

Koliko je vaš grad topliji možete videti OVDE.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap