fbpx

Iznajmljivanje odeće: Da li možete da uštedite i sačuvate planetu?

Iznajmljivanje odeće: Da li možete da uštedite i sačuvate planetu?
Foto: Artem Beliaikin, Unsplash

Ljudi već više od decenijama iznajmljuju svečanu odeću, bilo da je u pitanju matura, venčanja ili druge posebne prilike. Potrošači često biraju iznajmljivanje jer finansijski nije opravdano kupovati odevni predmet koji će se nositi samo jednom.

Danas, usluge iznajmljivanja mode počele su da se proširuju na svakodnevnu odeću, i mnogi modno osvešćeni potrošači žele da ih isprobaju kako bi smanjili tekstilni otpad.

U 2023. godini modna industrija je proizvela neverovatnih 97 miliona tona otpada, od čega je 18 miliona ostataka tekstila, 2,5 miliona hemijskog otpada, a 3 miliona materijala za pakovanje, što je pokazatelj da je minimiziranje otpada od ključne važnosti.

U Srbiji ovaj trend se tek pojavljuje, i danas putem društvenih mreža – mahom Instagrama – možete iznajmiti vintidž odeću, odeću za svečane prilike ili skupocene torbe.

U Srbiji potreba za iznajmljivanjem nije vođena isključivo ekološkim motivima, već i finansijskim.

Potrošači generacije Z su voljni da iznajmljuju odeću

Prema malom istraživanju iz 2021. godine objavljenom u časopisu Sustainability, odrasli potrošači generacije Z bili su zainteresovani za isprobavanje usluga iznajmljivanja odeće kako bi smanjili prekomernu potrošnju odeće. Iznajmljivanje, teorijski, bi zadovoljilo želju za novom garderobom, ali bi fokus bio na korišćenju, a ne na vlasništvu.

Istraživači su prikupili 362 odgovora putem online ankete i otkrili da postoji mnogo faktora koji značajno utiču na spremnost potrošača da koriste usluge iznajmljivanja odeće, kaže Ting Chi, jedan od autora studije i predsednik Odseka za odevanje, robu, dizajn i tekstil na Univerzitetu države Washington.

Na primer, potrošači generacije Z su skloniji iznajmljivanju odeće ako poznaju nekoga ko ima pozitivan stav prema tome. Obrazovanje o ekološkim koristima iznajmljivanja odeće i prošla ekološka ponašanja takođe su povezana sa namerom korišćenja usluga iznajmljivanja odeće.

“Teret vlasništva može dovesti do odbacivanja predmeta, doniranja predmeta ili prodaje predmeta kao polovnih i pre vremena”, kaže Chi. “Iznajmljivanje odeće moglo bi biti održivo rešenje za potrošače koji preferiraju najnovije trendove bez tereta vlasništva.”

Na površinskom nivou, usluge iznajmljivanja mogu pomoći u produženju trajanja odeće, omogućiti lakši pristup predmetima koji možda ne bi bili dostupni i podstaći ljude da manje često kupuju. Međutim, iznajmljivanje nije nužno sinonim za održivost.

Održivost iznajmljivanja odeće zavisi od mnogih faktora

Vrsta odeće koja se iznajmljuje ili kupuje igra veliku ulogu u održivosti. Na primer, kupovina nove odeće iz prodavnica brze mode nije isto što isto kao kupovina visokokvalitetnog komada odeće koji je napravljen da traje, kaže Sonali Didi, vanredni profesor na Odseku za dizajn i robu i stalni fakultet u Školi za globalnu ekološku održivost na Univerzitetu u Koloradu.

Uticaj iznajmljivanja iz prodavnice u pešačkoj udaljenosti u poređenju sa dostavom iz online servisa za iznajmljivanje takođe će biti drugačiji.

“Online poslovni modeli iznajmljivanja mode, iako vrlo inovativni, moraju biti transparentniji u vezi sa svojim poslovnim praksama duž celokupnog lanca snabdevanja kako bi mogli da promovišu aspekt održivosti svog poslovnog modela”, kaže Didi. “Ukratko, s obzirom na nedostatak podataka i informacija dostupnih o online poslovnim modelima iznajmljivanja mode, ne čini se da je to održiv izbor u odnosu na kupovinu novih odeća.”

Servis za iznajmljivanje mode na pretplatu Rent the Runway (RTR), naručio je studiju 2021. godine kako bi izvršio procenu životnog ciklusa poslovnog modela iznajmljivanja u poređenju sa kupovinom nove odeće. Studija, sprovedena sa konsultantskim firmama za održivost trećih strana JPB Strategies, Green Story i SgT, zaključila je da iznajmljivanje štedi vodu, energiju i emisije ugljen-dioksida u poređenju sa kupovinom nove odeće. Međutim, nisu pružili konkretne i proverljive informacije i podatke, što dovodi u pitanje pouzdanost njihovih nalaza.

Iznajmljivanje bi moglo biti održivije ako bi postojalo više opcija za preuzimanje u prodavnicama, pogodnih lokacija za vraćanje, održivih metoda čišćenja i opcija za ekološki prihvatljivo pakovanje. Pružanje podsticaja za vraćanje plastičnog pakovanja, transparentnost u vezi sa lancom snabdevanja i jasan plan za kraj životnog ciklusa i odgovornost za iznajmljenu odeću takođe bi pomogli u jačanju hrabrih tvrdnji o održivosti.

Manje kupovati i više popravljati

“Najbolji način da se promoviše održiva modna potrošnja je da potrošači slede ‘Izbegavajte, Smanjite, Koristite Ponovo, Reciklirajte’ po tom redosledu”.

Najodrživija praksa bila bi izbegavanje kupovine nove odeće u prvom redu. Možete pokušati razmenu osnovnih komada garderobe sa prijateljima i članovima porodice umesto toga. Popravljanje i ponovna upotreba odeće takođe produžavaju životni vek odeće.

Ako odlučite da kupite nešto novo, fokusirajte se na potrebe umesto na želje. Kupujte odeću visokog kvaliteta koja je napravljena da traje i izbegavajte sintetičke vlakna, koja su značajan uzrok mikroplastičnog zagađenja.

“Disruptivni modeli mode poput online iznajmljivanja, iako inovativni, ne mogu se nazvati najodrživijim izborom s obzirom na visoke ekološke uticaje povezane sa čišćenjem, transportom i pakovanjem”, kaže Didi. “Dalje, gotovo svi online modeli iznajmljivanja mode daju mogućnost potrošačima da kupe odeću koja je iznajmljena, što dodatno podstiče epidemiju prekomerne potrošnje mode.”

U celini, još uvek nam je potrebna dalja istraživanja kako bismo dobili konkretniji odgovor o održivosti iznajmljivanja u poređenju sa kupovinom nove odeće, kaže. Za sada, možete odlučiti da iznajmljujete komade koje nećete često nositi, što smanjuje potrebu za proizvodnjom nove odeće – ali možda je bolje da imate osnovne komade garderobe na koje se često oslanjate.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap