fbpx

Istorijski dogovor na COP28 obećava udaljavanje od fosilnog goriva

Istorijski dogovor na COP28 obećava udaljavanje od fosilnog goriva
Foto: COP28 / Mahmoud Khaled / Flickr

Na UN konferenciji o klimi u Dubaiju postignut je novi dogovor nakon dana pregovora o fosilnim gorivima

Prvi put, dogovor poziva sve zemlje da se udalje od korišćenja fosilnih goriva – ali ne i da ih potpuno ukine, što su mnoge vlade želele.

Tekst prepoznaje potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem ako želimo da ograničimo porast temperature na 1,5 stepeni Celzijusa iznad preindustrijskih nivoa.

Predsednik COP28 je rekao da su nacije “sučelile stvarnost i… postavile svet u pravom smeru”.

Obraćajući se punoj sali nakon što je dogovor postignut, Al Jaber je rekao da je ovo istorijski trenutak.

“Izgrađen na zajedničkom tlu, ojačan potpunom inkluzijom. To je unapređen, balansiran, ali nemojte se prevariti, istorijski paket, rekao je.

Ostrvski narodi teško pogođeni klimatskim promenama nisu zadovoljni dogovorom – predstavnik Samoe kaže da nisu bili “u sobi” kada je dogovor odobren.

Greenpeace kaže da neće biti moguće ostvariti tranziciju na “pravičan i brz način”.

Šta je zapravo u dogovoru COP28?

Obaveze u vezi sa fosilnim gorivima prilično su važan deo dogovora na 20 strana, ali nisu jedine.

Najvažnija tačka za mnoge je poziv zemljama da pređu na druge izvore energije osim fosilnih goriva. Nije to “ukidanje” koje su mnogi tražili i neki su razočarani, ali je kompromis koji nas stavlja na put ka početku kraja ere fosilnih goriva.

Tekst priznaje da će emisije gasova sa efektom staklene bašte doseći vrhunac, ali i da će putevi koje zemlje u razvoju i razvijene zemlje preduzmu da pređu na druge izvore energije biti različiti. Takođe, i dalje postoje reference o tehnologijama hvatanja ugljen-dioksida, što neki vide kao izgovor za usporavanje prelaska na obnovljive izvore.

Fond gubici i šteta bio je glavna vest na početku COP28. Priznanje da finansiranje koje trenutno pružaju bogatije zemlje siromašnijim zemljama za prilagođavanje klimatskim promenama i prelazak na druge izvore energije nije dovoljno prisutno je u tekstu. Međutim, nema zahteva da bogate zemlje zaista reše ovu situaciju i reči koje priznaju ljudska prava i prava domorodačkih naroda su nestale.

Obećanja o metanu su takođe važna vest i pozivi za smanjenje emisija bili su uključeni u prethodne nacrte. Međutim, konačni dogovor ne postavlja opipljiv cilj za obuzdavanje ovog potentnog gasa sa efektom staklene bašte.

Priroda je takođe postala čvrsti deo ovog klimatskog sporazuma. Prvi put, Globalni okvir za biološku raznovrsnost i referenca za zaustavljanje deforestacije do 2030. godine su uključeni. Narativ je ojačao, ali nedostatak ciljeva i finansiranja implementacije može ograničiti napredak.

Šta COP28 dogovor znači za fosilna goriva?

Kratak odgovor bi bio – šalje snažan signal industriji i investitorima da vreme ističe za naftu, gas, kao i za ugalj, koji je ciljan za “fazu smanjenja” na COP26 u Glazgovu.

Veliki proizvođači nafte, poput Saudijske Arabije, borili su se da izbace formulaciju “ukidanje”, zemlje u razvoju zahtevale su da se u tekstu nađe finansijska podrške za prelazak sa fosilnih goriva.

Naslovi širom sveta danas će govoriti da se odmičemo od fosilnih goriva. “Konačno imenovanje slona u sobi. Džin nikada neće ponovo ući u bocu. Budući COP-ovi će samo izvršiti još jači pritisak na prljavu energiju”, kaže Mohamed Adow, direktor Power Shift Africa.

“Finansijske institucije i investitori ne smeju imati iluzija”, kaže Mark Campanale, osnivač i direktor Carbon Tracker.

“Stotine milijardi investiranih u širenje fosilnih goriva sada izgleda znatno rizičnije. Zarobljena fosilna sredstva su sada verovatnija, a ne manje, nakon ovog COP-a i dinamike koju će generisati.”

Međutim, aktivisti ukazuju na “rupe” koje su ostavljene za industriju – kao što je spomenuta neispitana tehnologija za hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS).

U istom odeljku, tekst poziva na “trostruko povećanje kapaciteta obnovljive energije širom sveta i duplo povećanje globalne prosečne godišnje stope poboljšanja energetske efikasnosti do 2030.”

To je velika pobeda prema mišljenju energetskih stručnjaka. “Prvi put, svet je prepoznao opseg ambicije koji je potreban da izgradi novi čisti energetski sistem”, kaže Dejv Džons iz think-tanka za čistu energiju Ember.

Dogovor sa COP28 nije “cilj” kaže šef UN za klimu

Prikazujući osećanja mnogih nakon ovog rolerkostera na COP-u, šef UN za klimu Simon Štil je rekao novinarima u Dubaiju da nije siguran koje je doba dana ili čak koji je dan sada. Rekao je da su mnoge od inicijativa najavljenih na COP28 “životne linije za akciju u vezi sa klimom, a ne cilj”.

“Ono na šta sam fokusiran je da ove obaveze pretvorimo u rezultate u stvarnoj ekonomiji”.

Štil je takođe pomenuo zabrinutosti Samoe i malih ostrvskih država.

“Države ostrva su saopštile sa podijuma da ovaj konsenzus ne ide dovoljno daleko da zaštiti njihovu populaciju i planetu. Činjenica da su dobili najduži aplauz jasan je pokazatelj da su ova gledišta široko deljena.”

Šef UN za klimu je rekao da dogovor ostavlja “dosta prostora za tumačenje”.

“Rupe nas čine ranjivim pred interesima fosilnih goriva, koji bi mogli srušiti našu sposobnost da zaštitimo ljude širom sveta od rastućih klimatskih uticaja. Transparentnost i ljudi držeći svoje vlade odgovornima biće od vitalnog značaja za zatvaranje tih rupa.”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap