fbpx

Istorijska presuda Evropskog suda za ljudska prava o globalnom zagrevanju

Istorijska presuda Evropskog suda za ljudska prava o globalnom zagrevanju
Ilustracija: Ekologika

Grupa starijih Švajcarkinja odnela je delimičnu pobedu u predmetu protiv države zbog spore reakcije na klimatske promene pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Sud je rekao da su napori Švajcarske da ispuni svoje ciljeve smanjenja emisija bili strašno neadekvatni.

Ovo je prvi put da je sud presudio o globalnom zagrevanju.

Švajcarke – koje sebe nazivaju Klubom seniorki za zaštitu klime (KlimaSeniorinnen) i imaju prosečnu starost od 73 godine – u tužbi su navele da klimatske promene ugrožavaju njihova ljudska prava, zdravlje, pa čak i živote. Njihovi dokazi pred sudom uključuju i njihovu medicinsku dokumentaciju.

“Još uvek ne možemo da verujemo. Stalno pitamo naše advokate, ‘je li to tačno?'”, rekla je Rosemari Vodler-Valti, jedna od vođa švajcarskih žena, za Rojters. “A oni nam kažu da je to najviše što smo mogli dobiti. Najveća moguća pobeda.”

Odluka je obavezujuća i može se da utiče na zakone u 46 zemalja Evrope

Šta je tačno rekao sud

Sud je presudio da Švajcarska “nije uspela da ispuni svoje obaveze prema Konvenciji o klimatskim promenama”.

Takođe je utvrdio da “su postojale kritične praznine” u politikama zemlje za suočavanje sa klimatskim promenama, uključujući propust u kvantifikaciji smanjenja gasova sa efektom staklene bašte – gasova koji zagrevaju Zemljinu atmosferu kada sagorevamo fosilna goriva poput nafte, uglja i gasa.

Tužiteljke su tvrdile da ne mogu da napuste svoje domove i da trpe narušavanje zdravlja tokom talasa vrućina u Švajcarskoj.

U utorak je objavljeno da je prošli mesec bio najtopliji mart ikada zabeležen, što znači da su temperaturni rekordi oboreni deset meseci zaredom.

Sud je odbacio još dva slučaja koje su pokrenuli šestoro portugalskih mladih ljudi i bivši gradonačelnik Francuske. I jedni i drugi su tvrdili da evropske vlade nisu brzo dovoljno delovale na borbi protiv klimatskih promena, kršeći njihova prava.

Članica KlimaSeniorinnen Elisabeth Smart, 76, rekla je za BBC News da je videla kako se klima u Švajcarskoj promenila od kada je bila dete koje je odraslo na farmi.

Upitana o njenom angažmanu u slučaju koji traje devet godina, rekla je: “Neki od nas su jednostavno takvi. Nismo napravljeni da sedimo u ljuljašci i pletemo.”

Vlade širom sveta su se obavezale da će drastično smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ali naučnici i aktivisti tvrde da je napredak suviše spor i da svet ne ide u pravcu da ispuni ključni cilj ograničenja globalnog porasta temperature na 1,5°C.

Ova vest dopunjuje novim informacijama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap