fbpx

Gde su žene na COP28?

Gde su žene na COP28?
Foto: COP28 / Mahmoud Khaled / Flickr

Zajednička fotografija svetskih lidera na COP nazvana je od strane globalnih medija “porodičnom”.

Lideri su se okupili u Dubaiju u pokušaju da donesu novi set globalnih mera kao odgovor na klimatsku krizu. Međutim, jedan uočljiv propust ističe se na grupnoj fotografiji. Za razliku od većine porodica, u moru odela i kravata, bilo je teško uočiti ženska lica. Gde su žene u ovoj ključnoj razmeni o budućnosti planete?

I dok je hitnost klimatskih akcija glavna tema razgovora, svedočenje o postojanom rodnom jazu u vođenju globalno značajnih pitanja razorno je. Dok težimo prema pravičnom prelazu, inkluzivnost mora biti deo napora; to počinje sa jednakom zastupljenošću.

Tokom Samita, 140 svetskih lidera bi trebalo da govori, od kojih je samo 15 žena, malo preko 10%. Analiza delegacija na COP28 takođe pokazuje da je rodna ravnoteža delegacija stranaka bila 62% muškaraca prema 38% žena, što, iako je poboljšanje u odnosu na prethodni COP, i dalje ukazuje na rodni jaz.

Odsustvo žena u vizuelnom prikazu COP28, odraženo i u njihovom odsustvu u plenarnim dvoranama, izaziva zabrinutost da li se raznoliki glasovi žena stvarno čuju i uključuju u klimatske politike.

Nije tajna da žene nesrazmerno trpe posledice klimatskih promena, posebno u ranjivim zajednicama. Od nestašice vode do nesigurnosti u hrani, žene trpe posledice ekoloških kriza, a ipak im glasovi ostaju marginalizovani.

Važno je prepoznati da je borba za klimatsku pravdu intrinzično povezana s rodnom jednakosti. Žene nisu samo pasivne žrtve klimatskih promena; one su moćni agenti promena.

Studije dosledno pokazuju da su ishodi održiviji i korisniji za sve kada su žene uključene u procese donošenja odluka. Njihovi jedinstveni pogledi, iskustva i rešenja su nezamenljivi u oblikovanju sveobuhvatnih politika koje se bave višeslojnim izazovima klimatskih promena.

Da bismo postigli značajan napredak, potrebno je više od pukog spominjanja rodne jednakosti. Vreme je da lideri priznaju da žene nisu samo zainteresovane strane u borbi protiv klimatskih promena – one su liderke, inovatorle i pokretačce transformacionih promena. Odsustvo žena na COP28 nije samo vizuelni propust; to odražava sistemski problem koji zahteva hitnu pažnju.

Poziv za rodnom ravnopravnošću u diskusijama o klimi ne odnosi se na tokenizam; reč je o prepoznavanju da su žene ključne za postizanje klimatske pravde. Hitnost klimatske krize zahteva ujedinjen front koji uključuje svaku perspektivu, bez obzira na rod. Možemo utrti put ka održivoj i pravičnoj budućnosti podržavajući raznolikost i inkluzivnost u procesima donošenja odluka o klimi.

Dok proučavamo porodičnu fotografiju svetskih lidera na COP28, ne zaboravimo da borba protiv klimatskih promena zahteva zaista globalni i rodno inkluzivan napor. Vreme je da probijemo zelenu staklenku i obezbedimo da ženski glasovi ne budu samo čuti, već i centralni u narativu o klimatskoj pravdi. Opstanak planete zavisi od toga, kao i dobrobit svake osobe, bez obzira na rod.

Brianna Fruean, Context news


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap